Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson får ny tränare.

Zell blir första kvinnliga längdtränaren

Damlandslaget i längdskidåkning får profilstark förstärkning. Skellefteå AIK:s fystränare Stefan Thomson kliver in bredvid Annika Zell – skidlandslagets första kvinnliga tränare.

Annika Zell är känd från sina år som orienterare. Men nu är hon alltså utsedd till en av tränarna för damlandslaget i längdskidåkning, bredvid Charlotte Kallas tidigare personliga tränare Magnus Ingesson. Enligt Aftonbladet är hon den första kvinnliga ledaren för längdlandslaget någonsin.

- Det jag brinner för är att se hela människan. Det spelar ingen roll hur tufft du tränar om du inte mår bra vid sidan om, säger hon till TT.

Zell vill ta ett större grepp på åkarnas träning. Att våga bromsa när det krävs.

- Det här är individer som tränar ofantligt hårt. På den här nivån är det kanske minst lika viktigt att bromsa som att pusha.

Någon som kan pusha idrottare är Stefan Thomson. Han har tidigare varit Charlotte Kallas personliga fystränare och jobbat nära med Magnus Ingesson. Detta vid sidan om sitt tidigare heltidsjobb som Skellefteå AIK:s hyllade fystränare under de framgångsrika åren 2008–2018.

- Jag jobbar med de mer högintensiva delarna (anaerob träning). Det krävs mer och mer och allt går snabbare nu, säger han.

- Det går åt det hållet. Det vi har sett är en positiv utveckling på Charlotte. Det ger en större arsenal i loppen. Hon kan välja olika sätt: hon kan rycka på mitten och ha en stark avslutning.

Stjärnan Stina Nilsson har inte samarbetat med tränarna tidigare.

- Det ska bli spännande att se vad de kan tillföra, säger hon.