Zećira Mušović: ”Hur fan kunde de göra så mot mig?”

Zećira Mušović blev nationalhjälte när Sverige vann på straffar mot USA i VM-åttondelen för ett år sedan. Nu berättar hon om ovissheten inför matchen.
– Jag var helt förkrossad och i chock, säger hon i Sommar I P1.

ANNONS
|

Målvaktens jättematch tog matchen till förlängning och straffar. Där vann Sverige med minsta möjliga marginal när Lina Hurtigs straff tvingades VAR-kollas då bollen var inne med bara någon millimeter.

Det är ett stycke svensk klassisk fotbollshistoria. En av huvudrollsinnehavarna var målvakten Zećira Mušović som gjorde elva räddningar under matchen. Men det var långt ifrån givet att hon skulle vakta målet i åttondelen.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson funderade om han skulle spela Häckenmålvakten Jennifer Falk i stället. Något Mušović får veta två dagar innan matchen.

– Jag blir helt stum. ”Skämtar du?”, får jag ur mig. Därefter är det luddigt i huvudet och jag känner hur ögonen fylls med tårar. Vad är det som händer? Håller min dröm på att tas ifrån mig? Jag må ha blivit förkrossad och hamnat på bänken många gånger förut. Men den här matchen mot USA, den här är extra viktig, säger hon i sitt sommarprat.

ANNONS

Mušović: ”Förkrossad och i chock”

För att hantera ovissheten går Mušović upp till lagkamraten Amanda Illestedts rum.

– Det vräker ner tårar längs mina kinder. Jag är helt förkrossad och i chock. Amanda känner mig väl och vet att jag sällan gråter och visar sådana känslor. Men nu är jag helt omöjlig att trösta.

Hon säger att hon går och lägger sig med en klump i magen. Dagen efter, på morgonmötet, kommer beskedet om vem som ska stå.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Jag vågar inte gå till mötet och få beskedet där dagen innan. Jag är livrädd, jag vill inte bli nekad. Jag sms:ar målvaktstränaren. Riv av plåstret, kom igen. Minuterna jag väntar på svaret känns som dagar. Sen kommer svaret: du spelar. En lätthet sprids i min kropp och jag pustar ut över beskedet. Men snart byts det ut till ilska som tar plats bredvid osäkerheten i mig. Hur fan kunde de göra så mot mig? Att låta mig tvivla.

LÄS MER:Rubensson: "Kroppen var som en maskin då"

LÄS MER:Känslosamt möte efter segern: "Det var otroligt"

ANNONS