Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Ytterligare straffavgift kan vänta Got event

Got event har sedan tidigare fällts för felaktig upphandling i samband med sommarens EM i ridsport. Under torsdagen kom beskedet att Konkurrensverket dessutom yrkar på att man ska betala en upphandlingsskadeavgift på 550 000 kronor.
– Vi ser oerhört allvarligt på situationen, säger vd Lotta Nibell.

EM i ridsport har följts av flertalet tunga besked för Got event. Det ekonomiska resultatet för mästerskapet beräknas landa på minus 55 miljoner kronor och förvaltningsrätten har slagit fast att upphandlingen av tillfälliga enheter under mästerskapet, det vill säga tält, varit felaktig.

LÄS OCKSÅ: Got event fälls för ytterligare en felaktig upphandling

Nu yrkar Konkurrensverket på att förvaltningsrätten dessutom ska besluta att Got event ska betala en så kallad upphandlingsskadeavgift på 550 000 kronor. Orsaken är att Konkurrensverket anser att upphandlingen av tävlingsunderlaget under mästerskapet, det vill säga fibersand, varit felaktigt och stod i strid med Lagen om offentlig upphandling.

Enligt Got events pressmeddelande finns upphandlingsskadeavgiften redan avsatt inom budgeten för EM och tillkommer därför inte till minusresultatet.

Vd Lotta Nibell förklarar:

– Vi har tagit höjd för det här och då räknat med den högsta nivån som är 10 procent. Vi hade hamnat i en avtalsspärr som gjorde att vi inte hade rätt att teckna avtal, men vi var tvungna att göra det för annars hade vi inte haft någon sandleverantör. Det var ett medvetet val som vi gjorde och då utgår det en konkurrensskadeavgift. Det är inga nyheter.

LÄS OCKSÅ: Sverige mest korrupt i Skandinavien

Hon utvecklar:

– Det var ett dilemma som vi hamnade i. Vi hade två dåliga val, antingen att göra som vi gjorde eller att ställa in. Sedan ska man se till att inte hamna där och det är det vi jobbar med i framtiden.

Ärendet går nu vidare till Förvaltningsrätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.