Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tennisspelaren Mikael Ymer under en pressträff på Kungliga tennishallen i Stockholm inför Sveriges Davis Cup-match mot Portugal. Arkivbild.

Ymer: "Hur fan ska det här gå"

Portugal är favorit men Sverige har hemmaplan i det avgörande Davis Cup-mötet i tennis. Mikael Ymer, rankad 355 i världen, får en nyckelmatch när han inleder i singeln mot 70-rankade João Sousa.

Svensk herrtennis är två möten från att kvala in till världsgruppen, den högsta divisionen i Davis Cup. Sverige har vunnit den klassiska nationstävlingen sju gånger, senast 1998, men inte spelat i elitdivisionen sedan 2012.

På torsdagen lottades de fem matcherna i veckans avgörande DC-möte med Portugal i Kungliga tennishallen i Stockholm. Segraren går till playoff i september om en plats i världsgruppen nästa år.

- De är favoriter, tveklöst. Det har funnits flera matcher tidigare som jag känt ”hur fan ska det här gå” och så har det gått ändå. Men mycket ändras när spelet inleds och nervositeten slår in, säger Mikael Ymer som var med när Ukraina besegrades med 3–2 i februari.

DC-framtiden oviss

Bröderna Elias och Mikael Ymer är Sveriges singelspelare och det blir 19-årige Mikael, rankad 355 i världen, som inleder spelet under fredagen mot João Sousa, rankad 70, inför en förmodad storpublik på centercourten.

- En mycket tuff motståndare som varit med länge i toppen. Vi har aldrig mötts tidigare och jag vet inte så mycket om hans spel. Men jag vet att han är en kämpe, säger lillebrodern Ymer om sin motståndare.

Sverigeettan och snart 22-årige storebrodern Elias Ymer, rankad 133 i singel, möter 106-rankade Gastão Elias i den andra singelmatchen.

Robert Lindstedt och Markus Eriksson inleder spelet under lördagen med dubbel mot de portugisiska stöttespelarna Sousa och Elias som sedan möter bröderna Ymer i singeln igen.

- Det är speciellt att spela med laget i en individuell sport. Man har kollat på Davis Cup sedan man var liten, säger Mikael Ymer om turneringen som nästa år kan ha skrotats och gjorts om till ett lag-VM.

"Ångrar inget"

19-årige Ymer – som i år bland annat slagit 56-rankade tysken Jan-Lennard Stryff i storturneringen Miami Open – har nyligen meddelat att han återvänder till tennisakademin Good to Great som han lämnade i fjol.

Efter ett samarbete med legendaren Roger Federers tidigare tränare Peter Lundgren ska Mikael nu ha sin bas i Good to Greats nya lokaler i Danderyd utanför Stockholm.

Huvudtränare blir DC-förbundskaptenen Johan Hedsberg som tränat Ymer tidigare. Stjärntränaren Magnus Norman, som i fjol avslutade det framgångsrika samarbetet med Stan Wawrinka efter fyra år och tre grand slam-titlar, är också med på ett hörn.

- Jag ångrar absolut inget. Jag hade ett bra år förra året och utvecklade flera delar av mitt spel. Magnus hjälper mig alltid, han blir som en mentor nu.