Invägning inför fajten mellan Ivan Barantjijk och Anthony Yigit (till höger).
Invägning inför fajten mellan Ivan Barantjijk och Anthony Yigit (till höger).

Yigit: "Drömmen att bli ekonomiskt oberoende"

I natt går Anthony Yigit sin första match i heta World Boxing Super Series. Det är en match om en VM-titel – och dollarmiljoner.

ANNONS
|

Den svenske proffsboxaren från Stockholm utvecklar resonemanget kring pengarna:

- Som vi vet är det ju inte jättehälsosamt att hålla på med boxning och andra kampsporter. Ju kortare karriär desto bättre egentligen, säger han på telefon från New Orleans där matchen ska gå.

Men så tänker han lite till:

- Sen är det ju också så att går det bra så fortsätter man ju. Så skulle jag vinna hela turneringen och därmed troligen bli ekonomiskt oberoende så skulle jag nog fortsätta ändå. Folk ser ju mig som en boxare och jag själv med. Jag vet inte vad jag skulle göra annars.

ANNONS

"Stor ära"

Hur lång eller kort karriär det än blir står det klart att den hittills har gått spikrakt uppåt. Yigit är obesegrad genom sina 22 proffsmatcher och har redan försvarat sin titel som Europamästare i superlättvikt två gånger.

Men nu väntar en större utmaning: att boxas i prestigefyllda World Boxing Super Series i en match där dessutom IBF:s VM-titel står på spel.

Turneringen, som är ett nytt påfund i boxningsvärlden, vill samla de åtta bästa boxarna i varje viktklass och vinnaren kammar hem en förmögenhet – det skrivs om summor på 10 miljoner dollar, runt 90 miljoner kronor.

- Det är ju enormt stort. I boxningsvärlden är det här allt man pratar om, det är något nytt och spännande. Det har satsats enormt, så det är en stor ära att vara en del av det.

Möter vild vitryss

Yigit ställs i första matchen (kvartsfinalen) mot vitryssen Ivan Barantjijk, som han faktiskt har ätit frukost med en gång.

- När vår match hade blivit officiell så bodde vi på samma hotell i Moskva så jag frågade om vi skulle käka tillsammans. Det är en skittrevlig kille, säger Yigit och fortsätter:

ANNONS

- Men i ringen är han… otäckare. Han är väldigt vild, verkligen en "slugger". Det är mer "street fight" än boxning när man möter honom, han går mycket på fys och styrka.

TT: Hur passar det dig?

- Det är inget nytt för mig, jag har mött liknande boxare tidigare. Han är kanske lite exceptionell i det att han är starkare och lite vildare. Men om jag boxas smart ska det nog gå.

Det har gått ett bra tag sedan Yigit hade en match; i början av december förra året var senast han klev upp i ringen. Det senaste året har varit ett enda stort träningsläger i väntan på match och svensken tror att de flesta ser vitryssen, känd för att knocka sina motståndare, som favorit.

- Men jag tror inte att han kommer att kunna knocka mig.

ANNONS

TT: Varför inte?

- För att jag tror att han är för vild. Jag ser hans slag, det är inte jättesvårt att se dem. Sen är de andra han knockat inte på min nivå, jag är ändå Europamästare.

TT

Fakta: Anthony Yigit

Född: 1 september 1991 i Farsta, södra Stockholm.

Längd: 171 cm.

Viktklass: Superlättvikt.

Meriter: Blev proffs den 13 april 2013 och har sedan dess gått 22 matcher med resultatraden: 21 segrar, varav sju på knockout, och en oavgjord. Tog i februari 2017 hem Europatiteln för proffs och har försvarat titeln två gånger.

Aktuell: Boxas i kvartsfinalen i World Boxing Super Series under natten mot söndag i en match som också har IBF:s VM-titel i potten. Möter vitryssen Ivan Barantjijk som är obesegrad genom 18 matcher där han vunnit på knockout i 11 av dem.

ANNONS