Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Friidrottsprofilen Yannick Tregaro döms för bokföringsbrott. Bild: JONAS LJUNGDAHL
Friidrottsprofilen Yannick Tregaro döms för bokföringsbrott. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Yannick Tregaro döms för bokföringsbrott

Friidrottstränaren Yannick Tregaro stod åtalad för tre fall av bokföringsbrott som relaterar till konkursen av Vallgatan Art AB – en konst- och fotohandel i centrala Göteborg.
Under tisdagen föll domen mot idrottsprofilen i Göteborgs tingsrätt. Han döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.
– Jag vill verkligen inte att folk ska tro att jag har fifflat och stoppat undan pengar, säger Tregaro till GP.

Vallgatan Art AB gick i konkurs under hösten 2018. När bolagets ekonomi skulle gås igenom av en förvaltare saknades årsredovisningar för 2016 samt 2017.

Även andra bokföringshandlingar saknades enligt utredningen. Åtal väcktes mot idrottsprofilen samt en annan man gällande bokföringsbrott på tre punkter.

Själv menade Tregaro att det handlade om okunskap och att han trodde att någon annan skulle ansvara för bokföringen – något han står fast vid även efter tisdagens dom.

– Jag har trott att personen som hjälpt oss med bokföringen har gjort det, men det har inte genomförts. Och då är jag och en kollega genom lagen ansvariga för att kontrollera att det här har skötts. Men eftersom jag har trott att det skötts har jag inte sett det som nödvändigt att kontrollera, säger han till GP.

Men nu står det alltså klart att Tregaro fälls för tre fall av bokföringsbrott och döms till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

– Det blev väl ganska bra ändå. Vi har ju ett rättssystem och jag får acceptera att det är som det är, även om det hela bygger på ett missförstånd, säger Tregaro – som vill understryka att han inte tjänat pengar på bokföringsmissarna.

– Nu i efterhand har det här bolaget upprättat en resultaträkning som visar att det inte varit något fusk, och det tycker jag är det viktiga. Jag har förlorat jättemycket pengar på den hela den här affären och jag vill verkligen inte att folk ska tro att jag har fifflat och stoppat undan pengar.

Utöver Tregaro döms även den andra mannen för bokföringsbrott, även han för tre fall. Hans straff är dock lindrigare än Tregaros, villkorlig dom samt dagsböter. Orsaken till detta går att läsa i domen.

Tregaro har nämligen tidigare godkänt ett strafföreläggande gällande just bokföringsbrott, i ett bolag med nära anknytning till det mål som han nu döms i. Det har enligt domen påverkat påföljden för 41-åringen.

Kommer du att överklaga?

– Jag måste fundera lite över det och prata med lite folk, men jag tror inte det. Jag tycker visserligen att jag redan jobbar mycket för samhället, men jag kan väl hjälpa samhället lite till då, säger Tregaro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.