Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danskan Caroline Wozniacki i WTA-finalen i Eastbourne mot Karolina Pliskova, Tjeckien, under lördagen. Arkivbild.

Wozniacki vill vända trenden i Wimbledon

Danska tennisstjärnan Caroline Wozniacki har aldrig vunnit en grand slam-turnering. Men i årets Wimbledon är den formstarka 26-åringen en av de stora utmanarna om damsingeltiteln när turneringen inleds på måndagen. Trots att hon hittills alltid misslyckats på det mytomspunna gräset.

Caroline Wozniacki tennisskarriär har gått upp, ner och upp igen.

26-åringen från Odense på den danska ön Fyn blev världsetta som 20-åring i oktober 2010.

Året därpå var Wozniacki segerrik på WTA-touren – vann sex titlar och tog sig till två ytterligare finaler – och var även världsetta från februari 2011 till januari 2012.

Sedan började problemen: tränarbyten, skador och ett uppmärksammat förhållande med dåvarande världsettan i golf, nordirländaren Rory McIlroy, som slutade i en bruten förlovning.

Rankad 74 i augusti

En fotledsskada våren 2016 saboterade fjolåret.

Efter att ha åkt ut i den första rundan i Connecticut Open i augusti – mot blivande Franska mästerskapen-segraren Julia Ostapenko, Lettland, – så halkade Wozniacki ned till 74:e plats på världsrankningen, hennes lägsta notering på nio år.

- När man som idrottsmänniska varit rankad nummer ett i världen är det inte speciellt kul att sluta som 80-rankad. Så vill man inte avsluta karriären, sade hon i en intervju med danska TV3 som nyhetsbyrån Ritzau citerade för ett par veckor sedan.

Sedan augusti har danskans form gått snabbt uppåt. Som oseedad tog hon sig till semifinal i US Open i september, veckan efter fiaskot i Connecticut.

"Bra att jag var skadad"

Hon avslutade 2016 som 19:e rankad och har i år lyft ytterligare på rankningen, till sjätte plats för närvarande.

- Egentligen var det bra att jag var skadad, det gav mig tid att hämta andan och få lust att spela igen, sade Wozniacki.

För en månad sedan var Wozniacki i kvartsfinal på gruset i Franska mästerskapen där skrällmästaren Ostapenko var för stark.

Totalt har Wozniacki tagit sig till fyra tourfinaler under året, men förlorat alla. I den Wimbledonförberedande turneringen i Eastbourne blev det 4–6, 4–6 mot Karolina Pliskova, Tjeckien, i lördagens final.

- Vi spelade bra tennis, riktigt bra förberedelser inför Wimbledon, sade Wozniacki som möter Timea Babos, Ungern, i den första omgången av årets tredje grand slam-turnering som inleds på måndagen.

Revanschssug

I gravida Wimbledonmästaren Serena Williams, USA, frånvaro så är årets damsingelturnering på gräset strax utanför London vidöppen.

Wozniacki – som i fjolårets upplaga slogs ut redan i första omgången – är en av de formstarkaste spelarna. Men har aldrig tagit sig längre än åttondelsfinal i sina nio tidigare försök på det mytomspunna gräset.

Det återstår att se om hon kan vända den negativa Wimbledon-trenden, och se till att årets femte WTA-final blir på en av de allra finaste av tennisbanor, centrecourten i Wimbledon.

- Förhoppningsvis blir det femte gången gillt, sade Wozniacki efter lördagens förlust mot Pliskova.