Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det känns skit. Om man åker ned till B-VM är det inte så jäkla bra", sade Pernilla Winberg efter Damkronornas förlust mot Japan.

Winberg vill spela upp Sverige igen

Hon var med om höjdpunkten 2006 och tvingades nu uppleva bottennappet. Nu vill veteranen Pernilla Winberg, 30 år, vara med och ta tillbaka Damkronorna till högsta nivå igen.

Det är oklart hur många av Damkronornas äldre spelare som satsar vidare på landslaget efter fiaskot. Målvakten Sara Grahn, som var tveksam till landslagsspel inför säsongen, ville inte göra några intervjuer efter Damkronornas 2–3-förlust mot Japan i Metro Arena i Esbo.

Winberg var däremot brutalt rak och ärlig:

- Det känns skit. Om man åker ned till B-VM är det inte så jäkla bra, sade hon om sina känslor.

Winberg är den enda spelaren kvar från det magiska OS-silverlaget i Turin 2006. Då var hon det unga yrvädret som gjorde ett iskallt straffmål mot USA i semifinalen.

"Ska prestera bättre"

Nu är hon veteranen som försöker sätta ord på varför Damkronorna misslyckats till den så milda grad att det blir spel i B-VM, eller division 1A som det officiellt heter.

- Vi har så många duktiga spelare i Sverige att vi ska prestera bättre, sade Winberg som spelade fram till Emma Nordins 1-0-mål men missade ett friläge i andra perioden.

Winberg har spelat 16 säsonger i Damkronorna och ser inte slutet ännu. Hon vill vara med och spela Damkronorna tillbaka till A-gruppen igen.

- Får jag chansen att komma med igen är det klart att jag vill vara med och ta upp Sverige igen. Det bästa jag vet är att spela hockey, jag älskar när jag får chansen så jag hoppas jag får den igen, sade hon.

"Gör inte mål"

Lagkaptenen Emma Nordin ville inte prata om framtiden i landslaget efteråt. Hon var rödgråten och sade lågmält:

- Just nu tänker jag bara låta mig själv vara väldigt besviken ett tag, sedan får man se.

- Det är många som har varit med under lång tid. Det är smärtsamt, sade hon efteråt i den mixade zonen om stämningen i omklädningsrummet.

Måldrottningen i SDHL blev Damkronornas bästa poängplockare med två mål och två assist. Hon gav Damkronorna en drömstart med ett tidigt 1–0.

Men mellan det målet och Sofia Engströms 2–1 i tredje perioden brände Damkronorna massor av chanser.

- Vi gör inte mål. Vi skapar lägen, men är inte där till hundra procent. Man måste göra mål för att vinna matcher, suckade hon.

Damkronorna gjorde åtta mål på fyra matcher och 136 avlossade skott. Effektiviteten var i bottenskiktet av turneringen, likaså powerplaystatistiken på 7,14 procent. Den var sämst i turneringen.

- Vi har haft ett powerplay som har varit under all kritik. Det är matchavgörande lägen. Men även i fem mot fem har vi en massa lägen.

Trots att Damkronorna redan är nedflyttningsklart återstår en match – placeringsmatchen om 9–10:e plats mot degraderade kollegan Frankrike på torsdag.