Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pernilla Winberg firar målet som gav Sverige VM-segern mot Frankrike.

Winberg: "Vet vad vi behöver göra"

När det gällde som mest klev landslagsveteranen Pernilla Winberg fram. Linköpingsstjärnan sköt nytt VM-liv i Damkronorna med segermålet, 2–1, mot Frankrike.

Den vassa forwarden var som talangfull tonåring med och sänkte USA och tog Damkronorna till det historiska OS-silvret i Turin för 13 år sedan.

Nu såg hon till att hålla hockeylandslaget kvar på högsta nivå – åtminstone i två dagar till.

Gruppavslutningen mot Japan på tisdag blir måstematch nummer två.

Seger och Damkronorna är i kvartsfinal. Förlust och det blir degradering till B-VM för första gången genom tiderna.

- Det kommer att bli tufft, de är duktiga. Det är bara att gå ut och göra samma jobb som i dag och kämpa hela vägen in, sade Winberg.

Gråtande fransyskor

Hon stod med ett leende i ansiktet i den mixade zonen, där spelarna möter journalisterna, och bakom henne vandrade gråtande fransyskor förbi. Förlusten innebär att nykomlingen är tillbaka på B-nivå igen.

Winbergs segermål var hennes 92:a landslagsmål i sin 316:e landskamp. Det kom efter 14.01 av den andra perioden.

- Vi fick en bra styrning in på mål av (Emma) Nordin. Jag trodde först att det var mål, sedan såg jag att pucken låg fri så det var bara att köra allt vad jag kunde till mål och försöka sätta dit den, sade Winberg.

"Jävligt skönt"

Då hade Damkronorna tagit över fullständigt efter en vinglig start. Det var inte förrän Luleåforwarden Melinda Olsson kvitterat till 1–1 efter 6.55 av den andra perioden som det lossnade spelmässigt.

- Det var jävligt skönt, då var det axlarna ned. Så blir det ofta med första målet. Det var en riktig krigarmatch. Första perioden spelar vi inte alls bra, gör ingenting rätt. Men i andra och tredje visar vi vad vi kan, sade Melinda Olsson som krigade bäst av alla och fick priset som bästa svenska.

Mot Japan måste Damkronorna lyfta sig en nivå till.

Effektiviteten är fortfarande för dålig, svenskorna vann skotten med 40–20 och borde ha gjort fler mål. Spelet i numerärt överläge är allt annat än bra och med bara ett mål på elva försök är Damkronorna sämst i VM-turneringen.

Pernilla Winberg må spela i förstakedjan, men någon tid i powerplay har hon inte fått hittills. Kanske dags nu?

- Det är tränaren som bestämmer. Varje gång jag får istid försöker jag göra mitt bästa, sade hon.