Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serena Williams efter sina senaste segrar i Franska mästerskapen (vänster), Australian Open (mitten) och US Open (höger). Nu jagar hon fjärde raka grand slam-titeln i Wimbledon. ARKIVBILD.

Williams jagar ny "Serena-slam"

Hon är halvvägs till en "äkta" grand slam. Men en vinst i Wimbledon gör superstjärnan Serena Williams till innehavare av de fyra största tennistitlarna samtidigt redan nu. En så kallad Serena-slam - som hon åstadkom för tolv år sedan.

1988 klarade Steffi Graf - som femte tennisspelare i historien - av bedriften att vinna Australian Open, Franska mästerskapen, Wimbledon och US Open under ett och samma kalenderår. En äkta grand slam.

Därefter har ingen lyckats, vare sig på dam- eller herrsidan. Varken Monica Seles, Martina Hingis, Pete Sampras, Roger Federer eller Rafael Nadal. För att nämna några.

I början av sommaren såg vägen öppen ut för herrarnas världsetta Novak Djokovic, efter att han utklassat grusfantomen Nadal i kvartsfinalen i Franska mästerskapen.

Men serben finalföll mot Stan Wawrinka - och därmed är det på damsidan och tack vare Serena Williams som chansen finns.

21 raka vinster

Den amerikanska världsettan har 21 raka segrar i grand slam-sammanhang sedan i fjol, vilket har inneburit vinster i US Open, Australian Open och senast Franska mästerskapen.

-Jag hade aldrig förväntat mig att jag vid den här tidpunkten i min karriär skulle ha vunnit tre grand slam-turneringar i rad. För mig är det helt otroligt, sade 33-åringen efter segern på Roland Garros-gruset i Paris.

En seger i Wimbledon gör att hon är mästare i samtliga grand slam-turneringar på samma gång. Något hon klarade redan 2002-2003.

-Jag är så glad. Jag har en Serena-slam och jag är nära ytterligare en, sade Williams.

Men när hon inför Wimbledon, som inleds på måndag, pratar om sina möjligheter att bli den första spelaren på mer än ett kvarts sekel att vinna en äkta grand slam väljer hon att ligga lågt. Inte nog med att hon måste vinna US Open senare i år, först ska hon nå längst på gräset i London.

-Jag har inte presterat bra i Wimbledon på senare år, så det är lite av den (turneringen) som gäckar mig.

Virussjuk i fjol

Till viss del får hon anses ha rätt i det påståendet. För trots att hon vunnit Wimbledon fem gånger - 2002, 2003, 2009, 2010, 2012 - så har hon allt annat än goda minnen från de senaste åren.

Hon åkte ut i fjärde omgången 2013 och i tredje i fjol. Och innan hon lämnade London åkte hon ur dubbelturneringen tillsammans med systern Venus på ett dramatiskt sätt.

Chockade åskådare fick se en virussjuk och yr Serena Williams som knappt kunde studsa eller träffa bollen. Efter fyra raka dubbelfel bröts matchen.

Men de som var oroade över en déjà vu i Franska mästerskapen, när Williams var synligt plågad av en influensa i både semifinalen och finalen, fick i stället se henne besegra både sjukdom och motståndare fram till sin 20:e grand slam-titel.

Hon närmar sig med stormsteg Steffi Grafs 22 och Margaret Courts 24. Men sådana milstolpar funderar hon inte på än.

-Det är då du har blivit mätt. Jag vill fortsätta spela bra, och jag vill fortsätta vinna matcher. Jag vill inte vara mätt.