Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Wilander. Arkivbild.

Wilander kritisk till nya Davis Cup

Tennisturneringen Davis Cup måste gå tillbaka till sitt gamla format, tycker forne tennisstjärnan Mats Wilander. Att ta bort möjligheten att spela matcher sent i turneringen på hemmaplan är galenskap, enligt honom.

Det var ett kontroversiellt beslut som Internationella tennisförbundet (ITF) fattade tidigare i år, när man beslutade sig för att göra om den 118 år gamla lagtävlingen.

Förslaget som röstades igenom innebär att den klassiska turneringen, som avgjorts mellan 16 länder över hela kalenderåret sedan 1900, kommer att bli ett veckolångt evenemang där 18 nationer gör upp om titeln. Först ut är Madrid i Spanien nästa november.

"Är galenskap"

Mats Wilander, tidigare tennisspelare och förbundskapten för svenska Davis Cup-laget från 2002 till 2009, tycker att ITF borde tänka om.

- Jag tycker att Davis Cup är mitt i en omorganisation men utan att veta exakt vad som behövs för att få den på banan igen, säger Wilander, som vunnit tre finaler med Sverige.

Han säger att Davis Cup inte ska tävla med ATP-touren. Det nya formatet innebär fortfarande hemma- och bortamatcher, men bara första omgången. Wilander skulle helst se att det fortsatte till åtminstone semifinalerna.

- Davis Cup måste bestå av hemma- och bortamatcher och inspirera lokala entusiaster. Att till exempel ta bort Belgiens möjligheter att spela hemma i en Davis Cupsemifinal och placera dem på neutral mark är galenskap.

Kommer sakna fansen

Wilander tror att en betydligt större andel av tittarna i hemländerna vill se sina stjärnor på hemmaplan.

- Det är vad de små barnen som tittar med sin mamma och pappa kommer att minnas. Jag slår vad om att 50 procent av de bästa hundra spelarna i världen tittade på Davis Cup innan de såg på, kanske inte Wimbledon, men med säkerhet framför andra (Grand) Slams eller ATP-turneringar.

Wilander får stöd i sin syn av världsettan Novak Djokovic, som vunnit tävlingen i serbiska Belgrad på hemmaplan, och som kommer att sakna det publikstödet.

- Det här hemma- och bortamatchsystemet var det som lockade alla spelare och fans till den här tävlingen, säger Djokovic.