Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Wikström Europatour-debuterar på hemmabanan

Han avslutade med birdie, eagle på de sista två hålen för att vinna kvaltävlingen. Nu får Joakim Wikström göra sin efterlängtade debut på Europatouren och han får göra den på sin egen hemmabana Hills. Nu hoppas 27-åringen att tävlingen ska bli startskottet på en karriär på touren.
– Det har varit målet sedan jag började satsa, säger Joakim Wikström.

Det är fjärde året nu. Fjärde året som Joakim Wikström försöker kvala in på Europatouren i golf. Förra året missade han det tredje och sista steget, där ett årskort på touren stod på spel, med ett enda slag.

I höst är planen att ge det ytterligare ett försök och chanserna är bättre än någonsin. Kanske framför allt för att kommer åka dit och redan ha gjort sin debut på touren och han kommer ha gjort den på sin hemmabana.

Det var nämligen Joakim Wikström som skulle komma upp störst av alla i kvaltävlingen till Scandinavian Invitation på Hills GK. En tävling där de tre bästa spelarna över en runda skulle tilldelas en plats i Europatourtävlingen.

– Det är bara gå ut och göra det man kan. Det är allt eller inget när det bara spelas ett varv och jag får säga att jag hade en ganska avslappnad dag, säger Joakim Wikström.

Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Efter att ha skickat sitt utslag i sidovattenhindret till vänster om fairway blev det en bogey på det första hålet.

Blytung start, absolut. Men den skulle kanske bli en av Wikströms viktigaste bogeys i karriären.

– Jag blev mer taggad efter den starten och det gjorde att jag efter det sänkte puttar från höger och vänster. Det var helt sjukt. Jag vände ändå på fyra under par efter nio hål trots den starten så det blev verkligen en taggning för mig, säger Wikström.

27-åringen spelade stabilt under inledningen av de sista nio hålen för att sedan leverera spurten som med facit i hand skulle ge honom en plats i Scandinavian Invitation. Wikström gjorde birdie på det 17:e hålet och avslutade sedan rundan med en eagle för att gå i mål på -7, vilket är den lägsta scoren han noterat på Hills.

Wikström var dock bland de första spelarna att slå ut så efter att han hålat ut på 18:e hade han drygt fem timmar av nervös väntan framför sig.

– Det var lite småpirrigt i början, men efter någon timme och man började se scorerna komma in så var det inte lika nervöst. Men sedan när det var en timme kvar och fem-sex bollar kvar där ute så, då var det jag och en till inne på -7 och man började tänka att om två till rullade in på det så skulle det bli särspel. Det var dock ingen som var riktigt nära och när man insåg det... då var det skönt, säger Wikström.

Hur mycket betyder det här för dig?

– Extremt mycket. Just att det är hemmabanan också. Det är spännande, nervöst och väldigt roligt. Europatouren har varit målet sedan jag började satsa på golf och det är nog tolv år sedan nu som jag kände att det nog kunde bli bra om jag försökte. Sista två åren har jag verkligen känt att spelet finns där så det har närmat sig sakta, men säkert, säger Wikström.

Hur förväntar du dig att det kommer kännas när det är dags?

– Nervöst. Stå på första tee kommer vara väldigt nervöst. Första varvet på ettan med så mycket folk omkring och hemmabana, då kommer man nog känna lite press även om man inte borde göra det. Men det bli riktigt kul.

Siktar högt

Trots att det är debuten på Europatouren som väntar och att en del tunga namn förväntas komma till Hills så drar sig inte 27-åringen för att sikta högt. En placering bland de tio bästa skulle automatiskt kvalificera honom till kommande Europatourtävling som spelas i Schweiz och dit vill han. Samtidigt drömmer han om ännu mer.

– Det absoluta målet är att vinna. Man kan liksom inte komma bättre. Men målet att bli topp tio känns som någonting jag skulle kunna klara av på min hemmabana. Det är en start att köra efter. Det är väldigt svårt att säga vad som kommer krävas rent resultatmässigt, men jag har spelat väldigt stabilt sista två månaderna och på slutet har jag visat för mig själv att jag kan göra många birdies också, säger Wikström.

Om vi blickar framåt, vad tänker du om framtiden?

– Målet är att ta sig in på Europatouren. Nu har jag kanske en bonusväg här, men annars är det kvalet i höst som gäller. Det är planerat sedan länge. Det är hårt. Det är väldigt tuff konkurrens och det kostar väldigt mycket att spela, men det är till touren jag vill, säger Joakim Wikström.

Joakim Wikström.

Ålder: 27 år.

Klubb: Hills GK.

Status: Deltidsproffs.

Jobb utanför golfen: Jobbar i Kungsbackas bowlinghall.

Inspelade prispengar i karriären: 123 515 kronor.

Aktuell som: Gör sin Europatourdebut under Scandinavian Invitation efter att ha vunnit kvaltävlingen på Hills GK.

Caddie under Scandinavian Invitation: Mats Hård.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.