Georginio Wijnaldum kräver att Uefa tar hårdare tag mot rasismen. Arkivbild.
Georginio Wijnaldum kräver att Uefa tar hårdare tag mot rasismen. Arkivbild. Bild: Dean Mouhtaropoulous/AP/TT

Wijnaldum: "Uefa måste skydda spelarna"

Nederländernas lagkapten Georginio Wijnaldum vill att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) tar tydligare ställning mot rasism.
– Uefa måste skydda spelarna, det borde inte vara spelarnas uppgift, säger han.

ANNONS

Den 30-årige mittfältaren har stått för tre mål i gruppspelet och var starkt bidragande till att Nederländerna vann grupp C med full pott.

Nu väntar Tjeckien i åttondelsfinal på Puskas Arena i Budapest för Georginio Wijnaldum & Co. Men lagkaptenen oroar sig för hur han ska agera om publiken skulle rikta rasism mot honom.

Uefa har tidigare startat en utredning efter att Mbappe misstänks ha fått rasistiska kränkningar riktade mot sig i 1–1-matchen mot Ungern på Puskas Arena förra lördagen.

– Jag har tänkt väldigt mycket på det. Jag har tidigare indikerat att jag kommer att lämna planen, säger han.

ANNONS

– Men det var lättare att säga då för att jag har aldrig stött på det problemet.

Han menar att ansvaret inte bör ligga på den enskilda spelaren utan på domaren och Uefa.

Den tidigare Liverpoolspelaren säger också att han inte tror att spelare som valt att lämna planen efter sådana incidenter tidigare har känt sig stöttade.

– Om det händer så måste Uefa agera. De måste inse att om de inte agerar så lägger de ett stort ansvar på spelarna, säger Wijnaldum.

– Uefa måste skydda spelarna, det borde inte vara spelarnas uppgift.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS