Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Shaun White var känslosam efter sitt tredje OS-guld.

Whites tredje guld: "Jag är så stolt"

Läktardånet i Phoenix extrempark ville aldrig ta slut när superstjärnan Shaun White, USA, tog hem guldmedaljen i halfpipe.

- Jag älskar Shaun White! skriker en sydkoreansk pojke i publiken, och han möts av stort jubel.

Han är inte ensam. Det amerikanska snowboardfenomenet, superstjärnan och förhandsfavoriten bars fram av publiken Phoenix extrempark i jakten på sitt tredje OS-guld. Det första kom i Turin, det andra i Vancouver – men han slutade fyra i Sotji när han satsade på att ta guld i tre OS i rad.

Torkade mammas tårar

Samtidigt som applåderna och hyllningarna ljöd över hela Bokwang tog Shaun White som siste finalåkare ett djupt andetag på startlinjen, åkte iväg mot halfpipen och rev av ett suveränt åk. När han fick syn på poängtavlan och insåg att guldet var bärgat såg han både chockad och tagen ut – och euforin exploderade. Stjärnan grät, skrek, bjöd på segergester, kramade alla inklusive journalister i mixade zonen. Han lyftes upp av sin syster Kari White och torkade bort tårar från sin mamma Cathys ansikte.

- Det här är helt galet. Jag är så stolt över att han är här, och vi i hans familj är här och skickar en massa kärlek och styrka till honom, säger Kari White till TT och berättar om nervositeten när hennes bror åker.

- Vi blir alltid nervösa oavsett hur många tävlingar vi än har kollat på. Mamma, gråter du? säger hon och presenterar sin mamma som bara nickar och torkar glädjetårarna ur ögonvrårna.

Värre än Bolt

Publikens hyllningar ville aldrig ta slut och många dröjde sig kvar för att få en skymt av White, men trängseln var enorm kring guldmedaljören.

Eller som en amerikansk journalist uttryckte det:

- Det här blir ju värre än Usain Bolt.

Seoulbon Lydia Philips hade dagen till ära tagit med sig en stor skylt med Whites ansikte och hoppades att han skulle gå förbi och signera den.

- Vi skrek som galningar när han vann.

Hon berättar att hon såg en dokumentär om honom för tolv år sedan – och sedan var hon fast.

- Jag har varit ett fan sedan dess, därför det är så jäkla coolt och häftigt. Alla är grymma men Shaun White knuffar gränserna och gör alltid lite mer. Det tar andan ur mig och jag önskar att jag kunde åka själv, säger Lydia Philips.

Förutom att guldmedaljen var Whites tredje var det även USA:s 100:e genom tiderna i vinter-OS. White, OS-mästare både 2006 och 2010, tog sig förbi japanen Ayumu Hirano i sista åket som belönades med 97,75 poäng. Scotty James, Australien, blev bronsmedaljör.

Föll i Sotji

White siktade inför OS i Sotji på att skriva in sig i historieböckerna genom att ta tredje raka guldmedaljen 2014. Men efter två fall i finalen slutade han fyra, en mycket stor besvikelse.

- Folk frågar när jag ska komma över det där. Men man kommer aldrig att göra det. Det är ungefär som om du får ett ärr efter att ha fallit av en cykel, det följer med dig för alltid. Men du lär dig något från det. Så det är en del av mig nu och jag är tacksam för att det hände och jag har lärt mig mycket, har White tidigare sagt om guldmissen.