Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Wettergren, assisterande förbundskapten.

Wettergren tonar ned vikten av VM-premiären

Spelarna gör det, liksom de som har varit med förr samt de flesta som kan kalla sig för experter. Påpekar det här med att den första matchen är väldigt viktig och många gånger avgörande. Förbundskaptenerna tonar i stället ned VM-premiären och pratar om att det ska spelas tre matcher i gruppspelet.

Det är ingen cupfinal mot Sydkorea där allt eller inget står på spel. Men historiskt sett har en förlorad öppningsmatch fått trista effekter.

Eller en svag prestation.

Landslaget hämtade sig inte efter 1–2 mot Ukraina i EM 2012. Spelarna som var med i EM för två år sedan – vilket är de flesta – har de senaste dagarna pratat mycket om den svaga öppningen mot Irland och konsekvenserna det fick.

Ändå vill assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren tona ned betydelsen av VM-premiären på Nizjnij Novgorod-stadion.

- Den första matchen är en av tre. Klart att det är fantastiskt om vi får med oss något från den första matchen, men får vi inte det handlar det om vilken prestation vi gör. Då har vi två matcher kvar och fortfarande chansen.

- Att bygga upp allt kring den första matchen, att den är A och O, är livsfarligt. Det gör vi inte som ledare. Vi jobbar med processer och vi vill vidare från gruppen.

TT: Ser man historiskt har utgången av den första matchen ofta haft stor betydelse...

- Om vi vinner första matchen, andra eller tredje och går vidare spelar ingen roll. Hur vi går vidare spelar ingen roll.

- Vi kan inte hänga upp allt på att det hänger på första matchen. Om vi går och pratar om hur viktig den första matchen är påverkar det spelarna. Det är en av tre, men det är klart att vi gör allt för att vinna den.

TT: Har ni tonat ned vikten av den första matchen, av att få en bra start, för att också få ned anspänningen hos spelarna?

- Vi fokuserar på prestationen. Gör vi allt rätt och kommer upp på personbästa, kommer vi att ha en stor chans att komma ur den första matchen med ett bra resultat, säger Peter Wettergren.