Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Westberg har EM i sikte. Arkivbild.

Westberg ska skjuta Sverige till EM

En lång säsong lider mot sitt slut. Men innan Johanna Westberg går på semester ska hon hjälpa Sverige att kvittera ut en biljett till handbolls-EM.

När TT talar med Johanna Westberg sitter hon fast på Köpenhamns flygplats. Planet som skulle ta handbollslandslaget till Makedonien och onsdagens EM-kvalmatch var försenat.

– Det är sånt som händer ibland. Så det är nog inget som påverkar oss, vi har varit ute och rest förut, säger Westberg med ett skratt.

Seger ger EM-spel

Med tanke på flygförseningen är det kanske bra att just Makedonien står för motståndet. Länderna har nämligen mötts tre gånger på ett år – Sverige har vunnit samtliga tre – och frågan är om några större förberedelser egentligen behövs. Spelarna känner varandra väl vid det här laget och Westberg vet vad som väntar i Skopje.

– På ett sätt är det skönt, för vi har koll på deras spelare. Samtidigt har de koll på oss. Men visst ger det en slags trygghet. Vi vet att vi måste ha tålamod och att vi måste smälla på bakåt. Kontringsspelet blir viktigt, det såg vi senaste gången vi möttes.

Sverige säkrar spel i EM i Frankrike i vinter vid seger.

– Det är många som kommer från en lång säsong, men vi har sagt till varandra att vi vill avsluta med en vinst. Ingen vill missa ett EM. Vi gjorde ju det 2013 och det var skittråkigt, säger Westberg.

– Med tanke på hur det gick i VM senast vill vi fortsätta på den inslagna vägen.

Trygg i Danmark

VM, ja. Sverige stod som bekant för ett mycket bra mästerskap i Tyskland och slutade på fjärde plats. För Johanna Westbergs del blev turneringen en succé. Niometersspelaren fick stort förtroende och visade att målskyttet håller högsta klass. Så har det sedan fortsatt även i det danska klubblaget Nykøbing.

– Inför säsongen fick vi in en ny tränare som är mer för övergångar i spelet. Det gjorde så att jag fick mer ansvar och kom till mer skott, och så prickade jag nog formen bra i slutspelet. Men jag tror att mycket handlar om trygghet och harmoni.

Just tryggheten gör att Westberg inte ser sig om efter en ny, och kanske större, klubb. Än.

– Inte just nu. Jag har skrivit på ett nytt kontrakt och trivs jättebra. Jag trivs i Köpenhamn och är inte riktigt klar med den danska ligan ännu, säger hon.