Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pratar ut. Kommentatorn Patrik Westberg har fått diagnosen adhd – och berättar om hur kommenterandet räddade hans liv. Bild: PETTER ARVIDSON
Pratar ut. Kommentatorn Patrik Westberg har fått diagnosen adhd – och berättar om hur kommenterandet räddade hans liv. Bild: PETTER ARVIDSON

Westberg om den mörka sidan i sitt liv

Han ses som en skojfrisk kille som gillar fika. Men kommentatorn Patrik Westberg, 51, har en mörkare sida. En med diagnosen adhd – och tankar på självmord.
– Om någon annan lyckas använda adhd som en superkraft är jag jätteglad för deras skull, men för mig har det bara inneburit ... smärta och sorg, berättar han i Sportbladet.

Ni känner igen rösten från Blåvitts matcher eller när exempelvis Lucas Raymond har gjort ett mål i Scandinavium för Frölunda HC:

"Titta på lillkillen! Men vad är det han gööööör?! Pang, bom, swish!"

Kommentatorn Patrik Westberg är antingen älskad eller hatad – och Alingsåskillens supporterskara har ökat stadigt i antal. Ändå har han de senaste åren petats av C More inför hockeyslutspelet i SM – med uppretade fans på sociala medier som följd.

Westberg har också gjort det till en grej på just sociala medier att betygsätta och skriva om fikat på de idrottsarenor som han besöker – och har över 10 000 följare.

Men det finns också en mer allvarsam sida av kommentatorn.

Hemskt att inse

För ett år sedan fick han diagnosen adhd – och det har genom åren ställt till det på olika sätt. I skolan, i det privata, i hemmet. Familjen har också drabbats hårt.

– Det har varit så svårt för mig att acceptera att jag haft svårare att fungera ihop med mina närstående än med småbekanta ute på stan, det har varit så oerhört frustrerande att inte räcka till när jag velat det som mest. Så länge vi pratat om mig, så länge jag stått i centrum – då har allt varit bra. Men så fort vi ska prata om barnens skola, då går jag in på kontoret för att se på fotboll. Och ju mer jag insett det har jag ju tänkt: ”Din självbelåtne jävel, din självcentrerade jävla skitstövel!”. Det har varit hemskt för mig att behöva inse att min familj ibland haft det bättre när jag inte varit med, säger han.

Westberg kommer under det kommande året att kommentera hockey och handboll. Nästa säsong har ju C More förlorat rättigheterna till Allsvenskan och Superettan i fotboll.

– Att jag hittade yrket som kommentator har ju varit räddningen för mig. Eller ja ... sedan jag gjorde det för första gången har det varit det enda som fungerat precis varje gång. Det är bättre än någon drog, någon medicin. Vad som än annars händer i min kropp eller mitt huvud försvinner allt när det är dags. Då är jag här och nu. Jag känner en närvaro och en lycka som gör så att det inte finns något annat. Varenda gång. Precis varenda gång, berättar Westberg för reportern Erik Niva i Sportbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.