Johanna Westberg. Arkivbild.
Johanna Westberg. Arkivbild.

Westberg: "Mycket större än någonting annat"

Allt i livet går inte att planera. När landslagsstjärnan Johanna Westberg blev gravid fick hon ställa in handbolls-EM.

ANNONS
|

Nio timmar innan Sveriges premiär mot Danmark i Nantes kunde handbollsstjärnan Johanna Westberg, 28, gå ut med anledningen till varför hon missar mästerskapet i Frankrike. Hon och sambon väntar barn i sommar.

– Vi är jätteglada och ser fram emot det här, säger Johanna Westberg

TT får tag på Westberg kort efter att hon har anlänt till spanska Lanzarote för ett träningsläger med det danska klubblaget Nykøbing.

– Vi ska träna här snart. Jag ska försöka hålla igång och testa att skjuta lite. Men det blir ingen närkontakt – det är slut med det nu. Så jag har spelat min sista match för den här säsongen, säger hon på telefon.

ANNONS

Haft dialog med landslaget

Hon har fått ta emot grattis från alla håll och kanter under dagen. Samtidigt har det varit jobbigt att inte kunna berätta varför hon förra måndagen – dagen innan landslaget samlades i Trollhättan – lämnade återbud till EM-spel.

– Det är många som har skrivit till mig och undrat hur jag har mått. Bara för att försäkra sig om att jag mår bra och jag har egentligen bara kunnat svara: "jag mår bra och tack för att ni bryr er", säger hon och fortsätter:

– Vi ville vänta till första ultraljudet så att allting såg bra ut innan vi gick ut med anledningen.

Hon har haft en dialog med förbundskaptenen Henrik Signell och landslagsläkaren Henrik Eriksson.

– Så fort kallelsen kom ut tog kontakt med dem och sedan har vi haft en dialog fram och tillbaka. De har stöttat mig väldigt bra i det här och gett mig den information som jag behöver.

"Jätteroligt"

Signell gläds naturligtvis med Westberg.

– Det är jätteroligt för henne. Sedan rent sportsligt så får vi ju klara oss utan en duktig spelare, säger Signell.

Vänsternian Westberg slog igenom i landslaget under VM i fjol när Sverige gick till semifinal och slutade fyra i mästerskapet. I nuläget toppar hon skytteligan i den danska ligan med sina 95 mål på 14 matcher för Nykøbing.

ANNONS

– Om man ser till det sportsliga så är det ju tråkigt, men det kan ju hända en skada när som helst ändå och det är ju trots allt på grund av roliga saker som jag får ställa in den här säsongen. Nykøbing är så klart jätteglada för min skull och jag har kontrakt med klubben fram till 2021.

För tillbaka på handbollsplanen ska hon – både i landslaget och i klubblaget.

– Det är många som säger att man kan förlänga sin karriär när man blir gravid. Kroppen får återhämta sig lite och vila, och man blir sugen på mer när man har varit borta från handbollen ett tag. Jag hoppas ju verkligen att jag kan komma tillbaka till den nivån jag haft nu och att jag kan fortsätta några år till, säger Westberg.

"Svår att planera"

Det finns andra som kommit tillbaka till landslagsnivå efter en graviditet. Ida Odén lade av helt 2015 när hon blev gravid, men gjorde sedan comeback i landslaget till hemma-EM 2016. Linn Blohm missade VM i Tyskland i fjol och blev mamma i mars, men mittsexan är nu med på årets EM.

– En sådan här sak är ju svår att planera och om jag hade blivit gravid tidigare hade mästerskapet inte ens varit på tapeten. Det är så klart tråkigt att missa EM, men det som kommer hända nu är så pass mycket större än någonting annat, säger Johanna Westberg.

ANNONS

Fakta: Johanna Westberg

Född: 6 april 1990.

Position: Vänsternio.

Klubbar: Skuru –2014, Randers 2014–2016, Nykøbing 2016–.

Främsta meriter: Dansk mästare med Nykøbing 2017, SM-silver med Skuru 2014.

A-landskamper/mål: 64/118.

Mästerskap: VM 2017, EM 2012, 2016.

ANNONS