Pontus Wernbloom har upplevt den kanske galnaste veckan hittills i livet.
Pontus Wernbloom har upplevt den kanske galnaste veckan hittills i livet.

Wernblooms värstingvecka

ANNONS
|

På mobilen: ”I dag funkar men imon e ja ute o reser hela dagen”.

Det är liksom ingen skillnad på då och nu. Kongahälla, IFK Göteborg, AZ Alkmaar eller CSKA Moskva. I en fotbollsvärld där spelare blir allt svårare att komma åt, där intervjuer bokas via agenter eller klubbar är Pontus Wernbloom fortfarande bara ett sms bort.

–Det är viktigt för mig. Även om det varit ganska körigt den senaste tiden så är jag den jag är och tänker fan inte bli den där killen som folk tror bara tänker på pengar och slutar svara i telefon.

För en vecka sedan blev det officiellt. Efter två och ett halvt år lämnar Pontus Wernbloom holländska AZ Alkmaar för ryska topplaget CSKA Moskva. Övergångssumman stannade på drygt 27 miljoner kronor och för Wernbloom själv innebär flytten att familjen inte behöver ligga sömnlös och oro sig för husräntor, bensinpriser och matlådor. Under dagarna som gått har det spekulerats om en årslön på drygt 15 miljoner kronor.

ANNONS

–Klart att jag är nöjd med mitt kontrakt, det ger mig och Nina (hans hustru) förutsättningar som många andra inte är i närheten av. Men det var inte pengarna som avgjorde när jag bestämde mig för att tacka ja till Moskva. Det var hela utmaningen i sig som lockade. Det ska bli fantastiskt spännande att flytta till Moskva, säger Wernbloom, som sedan i fredags förra veckan varit på träningsläger med CSKA i spanska Campoamor.

Att komma in i en grupp där de flesta pratar ryska var mindre komplicerat än väntat.

–Det finns en tolk med på träningar och samlingar, vilket underlättar en hel del och killarna verkar schyssta. Det var betydligt mer nervöst då jag flyttade till Holland. Den gången var jag jäkligt grön och visste kanske inte hur proffslivet fungerade utanför Kamratgården, fortsätter Wernbloom, väl medveten om vad som förväntas av honom.

Under våren som kommer gäller det att övertyga och hitta flyt. I potten ligger en plats i förbundskapten Erik Hamréns EM-trupp. Senaste landskampen från start gjorde han mot Moldavien på Råsunda den 24 mars förra året. Valet att flytta från Holland till Moskva kan innebära ett steg närmare EM och sommarens fotbollsfest i Ukraina och Polen. Å andra sidan – skulle den 25-årige mittfältaren misslyckas att övertyga Moskvatränaren Leonid Slutski blir det tuffare.

ANNONS

–Så kan man inte tänka. Visst finns det en risk, men så är det med allt i livet. Man tar olika beslut och hoppas på det bästa. Jag har vägt fram och tillbaka och kommit fram till det här. I Moskva finns alla möjligheter att utvecklas.

Lägret i spanska Campoamor avslutades i onsdags. I går flög Wernbloom till Stockholm för en snabbvisit.

–Jag ska träffa Nina och min son Mille, som jag längtar sjukt mycket efter. Vi har en del att fixa inför flytten, vi letar lägenhet och försöker få ordning på allt.

Redan i dag återvände Wernbloom till Spanien för ett nytt träningsläger. Den tionde februari är det tänkt att hela familjen ska vara på plats i Moskva.

CSKA Moskva ligger tvåa i tabellen, sex poäng bakom FC Zenith. Den tredje mars drar ligan igång igen – men dessförinnan väntar åttondelsfinalen mot Real Madrid i Champions League (21 februari).

Ett möte som förhoppningsvis blir Wernblooms debutmatch för klubben.

–Det hade varit grymt häftigt och en jäkla skön upplevelse.

Pontus Wernbloom

Ålder: 25, född den 25 juni 1986.

Klubb: CSKA Moskva.

Uppvuxen: I Kungälv.

Familj: Hustrun Nina och sonen Mille.

Tidigare klubbar: IK Kongahälla, IFK Göteborg, AZ Alkmaar.

Aktuell: Har skrivit på 4,5 år för CSKA Moskva. Flyttar till Ryssland med familjen den 10.e februari.

CSKA-affärer

CSKA Moskva säljer sin brasilianske anfallsstjärna Vagner Love till Flamengo. Enligt ryska tidningar blir övergångssumman 9,7 miljoner euro (85 miljoner kronor) för Love som gjort 117 mål på 244 matcher för CSKA. Klubben har däremot tecknat avtal Ahmed Musa, Nigeria. Wernblooms kontrakt gäller i 4,5 år.

ANNONS