Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Wernbloom under onsdagens träning.

Wernbloom självkritisk: "Inte bra"

Pontus Wernbloom, 29, lägger ligatitlarna på hög i Ryssland. Trots det har han petats ner till en marginalroll som inhoppare i fotbollslandslaget.

För sju år sedan var han en av de U21-landslagsspelare som det svenska folket tog till hjärtat. Pontus Wernblooms snusleende, avslappnade göteborgska framtoning och – framför allt – oförlåtande stil på planen gjorde honom sedan till en omtyckt och viktig del av herrlandslaget.

I kvalet till EM 2012 startade han fyra av matcherna. I det senaste kvalet? En match i startelvan. Sedan mästerskapet 2012 har han fått nöja sig med totalt fyra starter i tävlingssammanhang för landslaget. Samtidigt är han en helt given mittfältskugge i det ryska mästarlaget CSKA Moskva och spelar kontinuerligt i Champions League.

"Måste ta chansen"

- Klart att man vill spela. Det har varit upp till mig själv också. Laget har spelat bra, det är inte mycket att snacka om så. Men man vill spela och tycker väl att man borde spela. Det tycker väl alla som sitter på bänken överallt. Man vill spela och får man chansen måste man ta den också, säger Wernbloom om sina senaste år i landslaget.

TT: Du tycker inte att du har levt upp till dina egna förväntningar?

- Från och till. Några matcher ja, några nej. Jag måste kanske prestera på en jämnare nivå. Det är väl upp till mig själv att göra det när jag får chansen.

Pontus Wernbloom är precis som flera landslagsspelare inne på att den svenska insatsen i playoff-mötet med Danmark i november, där Sverige framstod som en mer discplinerad defensiv enhet än det annars lite yviga Erik Hamrén-styrda landslaget, är en vinnarformel att bygga vidare på. En fotboll som passar gnetaren Wernbloom bra.

- Defensivt vet jag att vi är bra, att vi kämpar för varandra. Sverige har alltid haft en fördel i att vi har elva som spelar defensivt och inte bara sex, sju, säger han och får medhåll av gnuggaryttern Sebastian Larsson:

- Vi hittade tillbaka till vår grund igen, hur vi fungerar bäst. Hur vi är ett svårslaget lag, som vi måste vara.

"Vi kan gå långt"

Så hur långt tror Pontus Wernbloom att det nygamla, kämpande svenska landslaget kan gå i EM?

- Tar man sig vidare från gruppspelet är det bara bra lag kvar. Men sedan står man där i spelartunneln, då spelar det ingen roll vem man möter. Se bara på Leicester (Premier Leagues skrällartade mästarlag) i år. Det krävs inte mycket för att stå på vinnarsidan, även om det inte är många som tror på oss. Om vi som lag kommer samman och spelar vår bästa fotboll vid rätt tillfälle så kan vi gå långt.