Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Heidi Weng föll på upploppet i Tour de Ski.

Weng föll – liksom en mängd herrar

Heidi Weng slogs om segern i masstarten i ett regnigt Oberstdorf – men föll på upploppet när hon spurtade mot Ingvild Flugstad Østberg. Därmed ökar Østberg totalledningen i Tour de Ski inför de två sista etapperna. Herrloppet blev smått parodiskt med mängder av vurpor.

En enormt besviken Weng åkte i mål som elva och fallet kostade henne drygt 22 sekunder om man räknar in de förlorade bonussekunderna.

I det som ser ut att bli en norsk duell om Tour de Ski-segern har Østberg nu ledningen med 57 sekunder, ett välbehövligt försprång om hon ska kunna hålla undan för Weng i den avslutande klättringen uppför Alpe Cermis.

Maria Nordström gjorde en fin insats och blev femma. Efteråt var Nordström nöjd, även om hon kände att hon hade fegat lite i vissa lägen.

- Det var väl ett jättebra lopp. Det betyder jättemycket att känna att jag hänger med och jag hade grymma skidor i dag, säger 26-åringen till SVT.

Haag åtta totalt

Bakom henne blev Emma Wikén tia och Anna Haag tolva. Haag snodde dessutom åt sig ett par bonussekunder vid spurtpriset och klättrar i totalen, där hon nu är åtta och bästa svenska. Nästan tre minuter skiljer upp till Østberg, men bara knappt en minut till Jessica Diggins på tredje plats.

- Fantastiskt bra. Det är väl ett väldigt roligt utgångsläge, säger Haag till SVT.

"Ett skämt"

På grund av väderförhållandena i Oberstdorf gick masstartsloppen – 10 km för damerna och 15 km för herrarna – på en extremt snabb och lättåkt slinga, där det var näst intill omöjligt att göra något för att spräcka fältet. Herrloppet, där det var trångt med hela 67 åkare, blev ändå dramatiskt. Det inträffade en mängd incidenter i de hårda och isiga spåren, när åkare föll i det kompakta startfältet.

- Det är ett skämt. Men det visste man kanske innan, att det skulle bli så här, säger Marcus Hellner till SVT.

Bland annat drogs Calle Halfvarsson, som var 54:a i mål och nu avbryter touren på grund av magsmärtor, med i en vurpa där flera åkare var inblandade.

Varenda ryss, totaltvåan Sergej Ustiugov inkluderad, stod också på näsan under loppet. Ustiugov tappade totalt en halvminut och Dario Cologna, Schweiz, drygar därmed ut sig totalledning till 53 sekunder inför avslutningen.

Emil Iversen fixade dagens andra norska etappseger, före landsmannen Sindre Bjørnestad Skar. Oskar Svensson var bäste svensk på 15:e plats, medan Marcus Hellner korsade mållinjen som 22:a efter att tidigare ha tagit några bonussekunder under loppet.

- Jag försökte bara åka och ducka vurpor. Det handlade lika mycket om att ta sig i mål helskinnad som att åka bra. Ett tråkigt lopp, säger Hellner.

Han är fortsatt bäste svensk totalt, men tappade till elfte plats och är drygt två minuter bakom Cologna.