Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danijl Medvedev, höger, slog sensationellt ut stjärnan Stan Wawrinka i den första omgången i Wimbledon.

Wawrinka utslagen av debutant

Andy Murray och Rafael Nadal tog sig planenligt vidare till den andra omgången i Wimbledon. För världstrean Stan Wawrinka, däremot, är det färdigspelat. Den femterankade schweizaren föll mot den 49-rankade Wimbledondebutanten Danijl Medvedev, Ryssland.

För bara tre veckor sedan blev han tvåa i Franska mästerskapen på Roland Garros-gruset.

Men säsongens tredje grand slam-turnering tog slut innan den börjat på riktigt för 32-årige Stan Wawrinka, som tränas av svenske Magnus Norman. Ett ömmande knä behandlades med is vid sidbytena och han hade svårt att komma till sin rätt.

Det är sjätte gången som Wawrinka åker ut ur Wimbledon redan i den första omgången – och den trefaldiga grand slam-mästarens förhoppningar om att bli den blott sjätte mannen att vinna alla fyra stora tävlingar försvann all världens väg.

För endast 21-årige Medvedev var det, av förklarliga skäl, muntrare. Visst, han har imponerat under grässäsongen – semifinal i Eastbourne och kvartsfinaler i både 's-Hertogenbosch och Queens – men det här var trots allt hans första seger i en grand slam-match. Och mot Stan Wawrinka, av alla.

- För ett år sedan var jag rankad 250. Om någon hade sagt till mig att jag ett år senare skulle vinna på centercourten skulle jag ha sagt att de hade skämtat, sade Medvedev – efter att ha kysst gräset på centercourten.

I nästa omgång väntar belgaren Ruben Bemelmans.

Nadal vidare

Rafael Nadal missade fjolårets Wimbledon på grund av en fotledsskada. I comebacken tog sig Franska mästerskapen-segraren vidare efter 6–1, 6–3, 6–2 mot 137-rankade John Millman, Australien.

Den 31-årige spanske storstjärnan, rankad tvåa i världen, gjorde processen kort med Millman som i fjol tog sig till den tredje omgången i den prestigefulla grand slam-turneringen.

Tresetaren, där Nadal alltså endast förlorade sex game, var över redan efter en timme och 46 minuter på bana 1 – och i den andra omgången ställs han mot 43-rankade amerikanen Donald Young.

... precis som världsettan

Skotske världsettan Andy Murray besegrade kazaken Alexander Bublik, 135:a i världen, med 6–1, 6–4, 6–2.

30-årige Murray, som vann Wimbledon i fjol, möter tysken Dustin Brown i nästa match. Just Brown slog ut Rafael Nadal i Wimbledon för två år sedan.

Desto tyngre var det för den 20-seedade Nick Kyrgios.

Två set in i turneringen – underläge 3–6, 4–6 mot fransmannen Pierre-Hugues Herbert – bröt australiern på grund av skada.

Kyrgios, 22, har sedan tidigare problem med sin vänstra höft, som tvingade honom att hoppa av från turneringen i Queens i juni, och sade innan Wimbledon att han bara var "60–65 procentig".

Han nådde kvartsfinal i Wimbledon i fjol, men har haft ett tungt år. I oktober 2016 var han rankad 13 i världen, men i årets tidigare grand slam – Franska mästerskapen och Australian Open – åkte han ut redan i andra omgången.