Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Wassbergs kritik mot regeringen: ”Det går ju att lösa”

Thomas Wassberg, 64, riktar kritik mot hur regeringen hanterat begränsningarna för publik. Skidlegendaren menar på att man borde ha gjort skillnad på utomhus- och inomhussporter.
– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa, säger Wassberg till SVT Sport.

Det har varit tydliga bud när det gäller restriktioner för publik inom sporten. Det har varit samma regler som har gällt oavsett vilken sport det har handlat om. Oavsett om det är en sport som spelas inomhus eller utomhus.

Det sistnämnda är något som fått skidlegendaren Thomas Wassberg att reagera.

– Skidsporten håller ju till utomhus, det är ju ingen smittorisk då. Kanske när man samlas, men det går ju att lösa på något vis, säger han till SVT.

Thomas Wassberg är inte den enda inom skidsporten som är kritisk. Även skidförbundets ordförande, Karin Mattson, hade hellre sett att det var olika restriktioner för olika sporter.

”Det viktigaste för oss är att beslut vad gäller deltagar- och publikbegränsning samt inreseförbud skyndsamt blir mindre trubbiga och i stället ger utrymme för oss att använda vår kompetens och erfarenhet för att genomföra trygga, ansvarsfulla och säkra evenemang och aktiviteter”.

Kritiken från skidsporten är något som Amanda Lind, kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor (MP) förstår. Hon hade helst av allt velat se en ny lagstiftning.

– Ordningslagen är ju en lag som hanterar sammankomster och offentliga tillställningar, inte alla typer av verksamheter i hela samhället. Det har ju varit en av de lagstiftningar vi har haft att använda och som har varit viktig för Folkhälsomyndigheten i bekämpningen av pandemin. Men vi har ju sett att vi behöver en helt ny lagstiftning. Nu har socialdepartementet börjat jobba med att ta fram en tillfällig pandemilag, som ska kunna reglera fler verksamheter och även vara mer flexibel, säger hon till SVT.

Under sin karriär vann Thomas Wassberg fyra OS-guld, tre VM-guld och flera andra internationella medaljer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.