Quarterbacken Dwayne Haskins draftades av och har hittills representerat Washington Redskins. Från och med kommande säsong spelar han för Washington Football Team.
Quarterbacken Dwayne Haskins draftades av och har hittills representerat Washington Redskins. Från och med kommande säsong spelar han för Washington Football Team. Bild: Patrick Semansky

Washington Redskins ändrar namn efter kritiken

Det amerikanska fotbollslaget som hittills burit namnet Washington Redskins ändrar namn efter stor kritik. Till nästa säsong ändrar man till Washington Football Team, i väntan på ett nytt namn.

ANNONS
|

Det var i början av juli som NFL-laget från Wahington meddelade att man skulle se över och så småningom ändra tilltalsnamnet Redskins, som i flera år kritiserats för att vara opassande.

Beslutet kom efter att flera av lagets sponsorer, med FedEx, Nike, Pepsi och Bank of America i spetsen, krävde ändring i anslutning till vågen av rättighetsrörelser som svepte USA under sommaren.

Via den egna hemsidan går Washington nu ut med information om att namnbytet är genomfört. ”Redskins” kommer inte längre att användas, och i väntan på ett nytt namn kommer laget att kallas ”Washington Football Team” under kommande säsong.

ANNONS

”Från och med imorgon och inom de kommande 50 dagarna så kommer vi att påbörja processen med att avlägsna all Redskins-märkning från lagets tillhörigheter.”

”Vi uppmanar fans, media och alla andra partier att använda ”Washington Footboll Team” omedelbart.”

Ägaren Dan Snyder, som förvärvade verksamheten 1999, har tidigare hävdat att han aldrig skulle tillåta ett namnbyte.

Lagets historia har kantats av kontroverser. Grundaren Preston Marshall var för rassegregering, och det var inte förrän påtryckningar från USA:s regering som man tillät mörkhyade spelare i laget. Något som man blev sist med att tillåta så sent som 1962.

Diskussionen kring opassande lagnamn har även nått Sverige, där både Frölunda Indians och speedwayklubben Indianerna lanserat interna utredningar gällande sina namn.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS