Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Warta har siktet inställt: "Målet är att hänga kvar"

Ett imponerande kryss mot fjolårsfinalisten i premiären – men för BTK Warta är det fötterna på jorden som gäller. – Vårt mål är att hänga kvar, säger nye lagledaren Magnus Månsson.

Tidigare har han enbart varit spelare, men till den här säsongen har Magnus Månsson också fått addera ledaruppdraget till sin arbetsuppgift i BTK Warta. Och första tiden i nya rollen kunde knappast ha blivit så mycket bättre. På bortaplan mot fjolårsfinalisten BTK Rekord i premiären av Pingisligan lyckades Warta slå till med en jätteskräll och få med sig ett oavgjort resultat, 3-3. 

– Så här långt känns det riktigt bra, säger Månsson och skrattar, när han får frågan om hur han trivs med att både vara spelare och ledare. 

Samtidigt är han medveten om att det, trots en fin start, troligtvis är en tuff säsong som väntar. 

– Sett till det laget vi har så ska vi kämpa för att hänga kvar, det är vårt mål. Men visst får man blodad tand av ett sådant här resultat, man kanske inte ska tänka så men gör det ändå. "Fan vi kanske kan vara med och plocka en hel del poäng mot många lag". 

Utöver Månsson, som med sina 41 år i bagaget den här säsongen är seriens äldsta spelare, ingår också rutinerade Jiang Chang Hong och lovande Hampus Söderlund i årets laguppställning. Dessutom kommer belgaren Yannick Vostes finnas med i vissa matcher. 

Hur ser du på laget du förfogar över, vilka är era styrkor?
– Vi har mycket erfarenhet, fin lagsammanhållning och en bra mix i laget. Chang Hong är en vänsterhänt spelare, med en riktigt lurig serve. Jag spelar ganska snabbt och Hampus är väldigt tung att möta. Så träffar vi rätt med laguppställningen har vi goda möjligheter att lyckas i flera matcher, även om det är en tuff serie. 

Och det är inte bara på plan som Warta kommer få slita för att få till det. Även vid sidan av densamma är det en tuff vardag för Göteborgs bordtennisstolthet. 

– Ser man till publik och sponsorer är det nog snarlikt som tidigare. De som bryr sig om klubben är väldigt trogna, både fans och sponsorer, men det är inga stora antal. Det är verkligheten. 

Hur ser intresset ut för att utöva bordtennis då?
– Man kan väl säga att pingisen överlag mår sisådär. I Asien finns det ett stort intresse men i Europa pekar kurvan nedåt. Om man ser till hur det är hos oss finns det ett stort intresse i de yngsta åldrarna, men går man sedan upp ett några snäpp, på juniornivå och så vidare finns det nästan ingenting alls. Sedan blir det bättre bland veteranerna, men däremellan har vi ett jätteglapp. 

Vad tror du det beror på? 
– När vi var som bäst hade Sverige stjärnor i den absoluta världseliten, då syns man i media och syns på tv. Då kommer intresset och många kommer och spelar. När man väl försvinner från media och den scenen blir det svårare att locka folk. Jag tror mycket ligger där, det är inte lika coolt att spela pingis som det var när jag växte upp. 

Exakt hur man ska lyckas för att nå en förändring har Månsson inget glasklart svar på men för att få till en uppryckning i 031-området tror han nyckeln stavas samarbete. 

– Det är något som behöver byggas upp igen och jag tror stans alla klubbar måste hjälpas åt för att lyckas vända det här. 

12 oktober har BTK Warta hemmapremiär i årets Pingisliga. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.