Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vänstersexan Hampus Wanne, 24, och hans landslagskamrater möter på onsdagen Nederländerna i VM-kvalet i Kristianstad. Sverige förlorade överraskande det första mötet med 24–25. Arkivbild.

Wanne: "Ska visa att vi vill spela VM"

Hampus Wanne tog EM-silver under sin mästerskapsdebut. Nu längtar vänstersexan efter sitt första VM, men ska drömmen bli verklighet krävs det en uppryckning i kvalreturen mot Nederländerna.

Tysklandsproffset Hampus Wanne skräder inte orden när han får frågor om vad som hände i 's-Hertogenbosch i lördags när Sverige överraskande förlorade med 24–25 mot Nederländerna i den första matchen av två i VM-kvalet.

- Det var nog den sämsta landskampen vi spelat sedan jag kom med i landslaget alla fall. Inget snack om det, säger Wanne, som begick A-landslagsdebut i fjol.

Nederländerna fick vittring

Allt kändes bra under uppladdningen, menar Wanne. Sverige kom dock helt fel in i matchen mot Nederländerna.

- Vi bränner x antal hundraprocentlägen, där vi bara ska göra mål. Då får de vittring och känner att de kan slå oss. Och varje gång vi hade läge att gå ifrån till ledning med två, tre mål så missade vi eller svarade för något tekniskt fel. Det var bara en skitmatch som alla bra lag kan ha någon gång, säger vänstersexan.

En förklaring kan vara att alla landslagsspelare kommer från långa säsonger, menar han. För Wanne och landslagskompisarna Jim Gottfridsson och Simon Jeppsson slutade klubbsäsongen med Flensburg-Handewitt med ligaguld i tyska Bundesliga.

- Vi får några få träningar på oss att försöka få ihop det lika bra som vi fick till det i EM och det är inte helt lätt. Varken psykiskt eller fysiskt, säger Hampus Wanne.

Vänstersexan begick mästerskapsdebut när Sverige i vintras tog EM-silver i Kroatien. Nu vill han inte missa chansen att få spela VM i Tyskland och Danmark 2019, men då krävs det seger under onsdagskvällen mot Nederländerna i kvalreturen i Kristianstad arena. Att få spela returen på hemmaplan talar för Sverige, menar Wanne.

Fördel av hemmaplan

- Jag är övertygad om att det kommer att bli väldigt bra stämning i arenan och det kommer att hjälpa oss mycket.

Sverige har endast missat två av 25 världsmästerskap. Island stoppade Sverige från VM-spel 2007 och 2013 var det Montenegro som var för svårt. Nederländerna har inte alls samma VM-rutin – landet har endast spelat ett världsmästerskap (1961).

- Vi har rannsakat oss själva och kollat vad vi gjort för fel. Vi kommer definitivt vara mer aggressiva i returen. Vi ska visa att vi vill spela VM i januari, säger Hampus Wanne.