Andreas Palicka stod för 15 räddningar mot Ryssland.
Andreas Palicka stod för 15 räddningar mot Ryssland. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Wanne och Palicka glänste när Sverige vann i EM

Ett steg i rätt riktning, två välbehövliga poäng och tre matcher kvar. Efter 29–23 mot tidigare obesegrade Ryssland har handbollslandslaget fått en perfekt start på mellanrundan i EM.
– En stabil seger, säger målvakten Andreas Palicka till TV6.

ANNONS
|

Det var med knapp marginal och utan att imponera som Sverige över huvud taget lyckades ta sig vidare till mellanrundan i Bratislava.

Ett av de stora frågetecknen inför matchen mot Ryssland handlade om kant- och kontringsspelet, som var så framgångsrikt vid VM-silvret för ett år sedan men nästan obefintligt hittills i EM.

Snabbt svar mot Ryssland: Vänstersexan Hampus Wanne kontrade in 1–0 direkt i första matchminuten.

Ett annat frågetecken var målvaktsspelet, bara tre räddningar (!) på hela matchen senast mot Tjeckien.

Snabbt svar mot Ryssland: Andreas Palicka var uppe i tre räddningar redan efter drygt sex minuter.

– Vi kommer in i matchen på ett helt annat sätt, brinner lite mer och får i gång spelet direkt, säger "Palle" till TV6.

ANNONS

Fyra raka mål

Så långt såg det bra ut, men en tidig 5–2-ledning åts upp av ryssarna som firade triumfer mot det svenska mittförsvaret och var ikapp till 12–12 i slutet av första halvlek. Straffsuveränen Wanne – hundraprocentig från sjumeterslinjen – gav då Sverige ledningen igen och när det följdes av ytterligare tre blågula mål lades grunden till en skön halvtidsledning med 16–13.

– Vi ska försöka hålla i det vi har påbörjat, det breda anfallsspelet som har funkat jäkligt bra och som vi på något sätt har hittat tillbaka lite till, sade assisterande förbundskapten Martin Boquist till TV6 i sin halvtidsanalys.

Tre coronasmittade

Coronaviruset härjar vilt i EM-turneringen och Sverige kom till spel utan isolerade trion Max Darj, Daniel Pettersson och Niclas Ekberg. Försvarsgeneralen Darj smittades först och är därför närmast en möjlig comeback.

Nu fick Ekbergs hastigt influgne ersättare Isak Persson, till vardags i Lugi, göra mästerskapsdebut och skicka in 21–16-målet när Sverige såg till att behålla kommandot mot ryssarna i andra halvlek.

När den briljante Wanne i tät följd gjorde sitt sjunde och åttonde mål – och gav Sverige 24–18 – kändes matchen avgjord. Wanne slutade på nio mål totalt.

– Det var skitkul i dag, det känns på planen i alla fall som att det syns vad vi har pratat igenom, säger Wanne till TV6.

ANNONS

Palicka noterades för hela 15 räddningar – och Sveriges medaljhopp i EM lever i allra högsta grad.

– Det var skönt att vinna i dag, det var en lite stabilare insats från oss allihop, säger Palicka.

– Jag håller prestationen som den bästa i det här mästerskapet så här långt, men det finns fortfarande saker att förbättra och det är glädjande.

Wanne säger att Sverige har fokuserat på att "inte göra det svårare än vad det är".

– Jag tycker att vi har bevisat senaste året vad vi kan göra. Vi har kollat video på hur vi har gjort det innan. Jag tycker vi tog ett litet steg i alla fall mot vår äldre form.

Blågult spelar igen redan på fredagskvällen, mot Polen, som föll med 31–42 mot Norge.

Så fortsätter handbolls-EM

Sex lag spelar i Sveriges grupp i mellanrundan i Bratislava, där de två bästa lagen når EM-semifinal. Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet, vilket betyder att Sverige har med sig förlusten mot Spanien i bagaget.

+ Ställningen:

Spanien har fyra poäng. Norge, Sverige, Tyskland och Ryssland har två poäng. Polen har noll poäng.

+ Spelprogrammet:

Torsdag: Sverige–Ryssland 29–23, Tyskland–Spanien 23–29, Polen–Norge 31–42.

Fredag: Spanien–Ryssland (15.30), Sverige–Polen (18.00), Norge–Tyskland (20.30).

Söndag: Ryssland–Polen (15.30), Sverige–Tyskland (18.00), Spanien–Norge (20.30).

Tisdag: Polen–Spanien (15.30), Tyskland–Ryssland (18.00), Sverige–Norge (20.30).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS