Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hampus Wanne är redo att kliva fram i rampljuset under EM i Kroatien, precis som flickvännen Daniela Gustin gjorde i VM i december.

Wanne mot EM på samma väg som flickvännen

I nästa vecka får Hampus Wanne göra mästerskapsdebut i handbolls-EM. Flickvännen Daniela Gustin har kunnat berätta hur det känns – hon gjorde sitt första VM när Sverige gick till semifinal i december.

Paret Wanne och Gustin, som båda är kantspelare, har gått sin egen väg till landslagen. De flyttade från Göteborg till Tyskland tillsammans, innan någon av dem fyllt 20 år.

- Vi har gått väldigt lika väg, säger Hampus Wanne.

- Jag fick ett erbjudande från Flensburg, där Ljubomir Vranjes var tränare. Då sa vi att om vi får en sådan möjlighet, så måste vi ta den. Daniela spelade ett år i andraligan, men gick sedan till Füchse Berlin och är nu i Randers. Jag har stannat i Flensburg, säger Wanne.

Tvivlade på valet

Likheten ligger i den tidiga utlandsflytten, och att båda kämpat på i en vardag där landslagsspel känts mycket avlägset. Under de första åren i Tyskland var de inte säkra på att ha gjort rätt val.

- Det var jobbigt. Vi var så unga och hade flyttat hemifrån till ett helt nytt land. Vi kunde inte språket. Jag tyckte själv att jag handbollsmässigt inte riktigt hade där att göra, berättar Hampus Wanne.

- Det var lite speltid, mycket att lära, sitta på bänken, och i de små möjligheter man fick var man mer eller mindre tvungen att prestera.

Men Wanne gjorde det uppenbarligen bra. Nu, snart fem år efter flytten till Flensburg, spelar han nonstop på sin vänsterkant i det tyska topplaget.

- Det har gått riktigt bra, säger han.

"Ettrig"

Förbundskapten Kristján Andrésson håller med.

- Hampus är en väldigt ettrig kantspelare, med kontring och avslut som styrkor, och ett bra försvarsspel. Han klarar att möta olika motstånd, även i Champions League, säger Andrésson.

Men 24-årige Wanne är nog, på förhand, inte en startspelare i EM. På samma kant finns ju också Jerry Tollbring. Han är två år yngre, men har redan hunnit vara med i tre mästerskap.

- Det gäller att ta de chanser man får, säger Wanne.

Stöder rivalen

Samtidigt är laget så mycket viktigare än individen.

- Spelar ens konkurrent får man försöka hjälpa den, konstaterar Wanne.

Just det har Daniela Gustin och han pratat om efter hennes fina VM-debut. Men det blir inte så mycket handbollssnack hemma.

- Hon gillar att prata handboll. Jag försöker bromsa henne ibland, säger Wanne med ett leende.