Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boxaren Otto Wallin kan ta hem sitt första mästarbälte på lördag.

Wallin: "Ett slag kan ändra allt"

Det har tagit Otto Wallin fem år att få sin första titelmatch. Men det 26-åriga superlöftet har inte bråttom till toppen.

Senast Otto Wallin boxades hemma i Sundsvall, där han växte upp, var 2012. Det var landskamp, Sverige mot Frankrike. Wallin bröt tummen, men vann sin match – hans sista som amatör. Sedan flyttade han till Köpenhamn och blev proffs.

Att få boxas inför familj och vänner i Sporthallen där allt började känns speciellt.

- Det här har varit en dröm sedan jag började boxas för tio-elva år sedan. Jag har alltid känt mycket stöd från Sundsvall, och det är två andra killar från staden som också går matcher. Det här är bra för mig och dem, bra för hela staden.

Bra chans

Otto Wallin är en del av en ny, ung, svensk boxningsgeneration på uppåtgående. Tränaren Joey Gamache har beskrivit honom som "en av de bästa boxarna" han jobbat med. Svensken är obesegrad så här långt i proffskarriären med 17 segrar på 17 matcher, varav elva på knockout. Men inte ens en så fläckfri rad garanterar att karriären går spikrakt uppåt.

Efter en del strul med att hitta vettiga motståndare är matchen mot italienaren Gianluca Mandras, om WBA:s vakanta kontinentmästarbälte, Wallins första chans på en titel. Tar han den kan han räkna med att karriären får en rejäl skjuts framåt.

- Vinner jag så kommer jag upp på topp 15 inom WBA, topp 15 i världen. Det är ett stort steg mot större matcher. Det är lite svårt nu när man inte har något att erbjuda. Då är det svårt att få bra motståndare för det är en stor risk att gå en match, men de tjänar inte så mycket på det. Förlorar de ser det inte så bra ut, och om de skulle vinna så ger det inte jättemycket. Så det är bra att få ett bälte.

TT: Och om du skulle misslyckas då?

- Det blir ett stort steg tillbaka. Det är inte slutet på något sätt, för jag ser långsiktigt på min karriär.

Vill vinna snabbt

Just tålamodet är en av de sakerna som definierar Otto Wallin som person.

- Vi har mycket tid på oss. Jag är bara 26 år och jag är tungviktare. De säger att tungviktare brukar bli bäst när de är runt 30. Jag har aldrig haft någon stress över någonting. Man ser hur det går för vissa som stressar på. Då tar det slut fort. Så är det verkligen i tungvikt – ett slag kan ändra allting.

Men matchen på lördag får gärna ta slut innan de tolv tillåtna ronderna är över, med en hemmaseger på knockout

- Det skulle vara kul att få bjuda publiken på det. Men segern är det viktigaste.

- Han är lite kortare än vad jag är, men ganska kraftig. Jag förväntar mig att han kommer att komma in på mig ganska hårt, för det måste han. Om han låter mig boxas på distans så kommer jag boxa ut honom, förhoppningsvis.