Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Waldebäck. Arkivbild.

Waldebäck har fått IOK:s ok

För fyra år sedan testade Tre Kronor-stjärnan Nicklas Bäckström positivt i ett dopningstest. Den då medicinskt ansvarige läkaren Björn Waldebäck har nu fått sin ackreditering godkänd till årets OS.

För fyra år sedan var han Sveriges olympiska kommittés (SOK) medicinskt ansvarige när Tre Kronor-stjärnan Nicklas Bäckström testade positivt i ett dopningstest inför OS-finalen i ishockey.

Trots det har läkaren Björn Waldebäck fått sin ackreditering godkänd av Internationella olympiska kommittén (IOK) till de kommande vinterspelen i Pyeongchang.

Vi tycker att Björn har tagit konsekvenserna av det misstag som skedde i Sotji, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Dagens Nyheter.

IOK:s disciplinkommitté har tidigare sagt att Waldebäcks roll i dopningsfallet Bäckström skulle "allvarligt övervägas" i samband med ytterligare en olympisk ackreditering. Men IOK håller nu med SOK om att det är "tid att lägga det som hade hänt bakom sig", skriver DN.

Waldebäck åker till Sydkorea som herrlandslaget Tre Kronors läkare. Det är ännu oklart om han kommer ha en större medicinsk roll i den svenska OS-truppen.