Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Linus Wahlqvist kliver av sin sista landskamp på ungdomsnivå. Den slutade 0–3 mot Belgien.

Wahlqvist: "Idag tog ungdomskarriären slut"

U17, U19, U21-landslag. Sju raka år av landslagsfotboll. En oktoberkväll i Kalmar tog Linus Wahlqvists ungdomslandslagskarriär abrupt slut.

Det var inte så här det skulle sluta – eller det var inte så här det kändes som att det skulle göra det för två omgångar sedan.

Även om 0–3 mot Belgien var en rejäl stjärnsmäll så fanns fortfarande tankar om att det kunde sett väldigt mycket annorlunda ut om Sverige hade gjort det de skulle mot Turkiet i omgången innan.

- Det var två sämre matcher, säger Linus Wahlqvist om den avslutning på kvalet som förseglade Sveriges öde.

Ett EM-slutspelslöst öde.

"Avgörande för matchen"

- Vi har gått igenom kvalet på ett bra sätt ändå. Även om vi inte tog oss vidare har vi gjort ett bra kval. Man vet förutsättningarna från början när man kliver in att chanserna att ta sig vidare från ett U21-kval är minimala, fortsätter lagkaptenen.

Mot Belgien fanns varken kvaliteten eller marginalerna på rätt sida. Wahlqvist, likt alla andra svenskar som stannade i den mixade zonen, var inte helt belåtna med domarinsatsen, där en utebliven Jordan Larsson-frispark i föranledelserna till Belgiens 2–0, samt Isak Sswewankambos röda kort minuten därpå, ifrågasattes.

- Jag vill inte stå här och klaga på domaren men vissa domslut var avgörande för matchen. Belgien är bättre än oss idag men samtidigt är det avgörande situationer som gör att de får ett litet försprång.

"Det största man kan göra"

Då det varken blev en direktplats eller en playoffplats som grupptvåa så blev denna kväll slutet på den snart (i november) 22-årige Linus Wahlqvists ungdomslandslagskarriär.

Över 70 ungdomslandskamper över en period på sju år i U17, U19 och U21-landslag.

- Ja, det blev sju år av samlingar från mars, juni, september, oktober, november... Sju år i rad. Det kommer bli tomt i mars.

TT: Blir du extra taggad att slå dig in i seniorlandslaget nu?

- Det är klart. Att spela med den svenska tröjan är det största man kan göra oavsett ålder och nivå. I dag tog ungdomskarriären slut. Det är bara att önska de som går vidare lycka till.