Craig Reedie, ordförande i den internationella antidopningsbyrån Wada. Arkivbild.
Craig Reedie, ordförande i den internationella antidopningsbyrån Wada. Arkivbild.

Wada besviket på IOK:s beslut

Internationella antidopningsbyrån Wada kritiserar IOK:s beslut att låta ryska idrottare tävla i OS. I Ryssland är lättnaden stor – men minst 13 tidigare dopningsavstängda ryssar missar spelen i Rio de Janeiro.

ANNONS
|

Wada ville att ryska idrottare skulle stoppas från sommar-OS i Rio. Internationella olympiska kommittén, IOK, valde att inte lyssna.

"Wada är besviket över att IOK inte har följt Wadas exekutivkommittés rekommendationer, som var baserade på utfallet av McLaren-undersökningen", säger Wadas ordförande Craig Reedie i ett pressmeddelande.

"McLaren-rapporten avslöjade, bortom rimligt tvivel, ett statligt drivet dopningsprogram i Ryssland som allvarligt underminerat principerna för ren idrott".

Positivt i Ryssland

I Ryssland var reaktionerna positiva.

- Det är ett sportsligt beslut. Med tanke på underlaget som IOK hade är det självklart rättvist, säger förre storbrottaren och trefaldige OS-guldmedaljören Alexander Karelin till nyhetsbyrån RBK.

ANNONS

Även i politiska kretsar var lättnaden stor. Där tolkades beslutet som att IOK har förtroende för att Ryssland ska ta tag i problemen.

- Det här en förskottsbetalning. Nu måste vi bevisa för hela världen att våra idrottare är rena, säger Dmitrij Svisjtjev, ordförande för sportkommittén i det ryska underhuset.

13 idrottare stoppas

Enligt IOK:s beslut får tidigare dopningsavstängda ryssar inte tävla i Rio, ens om de har avtjänat sina straff. Alexander Zjukov, ordförande för den ryska olympiska kommittén, säger att det handlar om minst 13 idrottare inom simning, cykel och tyngdlyftning.

En av de avstängda simmarna, Julia Jefimova, överklagar beslutet till idrottens skiljedomstol Cas. Jefimova, bronsmedaljör på 200 meter bröstsim i London-OS 2012, testade positivt för anabola steroider 2014 och blev fråntagen både världsrekord och EM-medaljer men hade avtjänat sitt straff i fjol.

I maj i år beslutade det internationella simförbundet att upphäva Jefimovas avstängning sedan det framkommit att hon använt meldonium.

Fakta: Ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12000 blodvärden från 5000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. IOK:s ordförande Thomas Bach reagerar starkt och meddelar att han har kallat till ett telefonmöte dagen därpå för att ta upp frågor om sanktioner gentemot både idrottare och organisationer som ägnat sig åt dopning.

19 juli: IOK håller krismöte och meddelar att organisationen undersöker möjligheterna att helt stänga av Ryssland från OS i Rio de Janeiro. Dessutom kommer IOK att analysera samtliga dopningsprov från ryska idrottare i vinter-OS i Sotji på nytt. De olympiska vinterförbunden uppmanas att ställa in eller inte lägga större tävlingar i Ryssland. IOK sanktionerar inte heller Europeiska spelen i Ryssland som enligt tidigare beslut ska genomföras 2019.

24 juli: IOK meddelar att Ryssland inte kastas ut från OS, men ger de sommarolympiska idrottsförbunden möjlighet att själva bestämma om uteslutningar.

Fakta: Avstängda ryska idrottare

Julia Jefimova, simning, Vladimir Morozov, do, Nikita Lobintsev, do, Michail Dovgalijuk, do, Natalia Lovtsova, do, Anastasia Krapivina, do, Daria Ustinova, do, Tatjana Kasjirina, tyngdlyftning, Anastasia Romanova, do, Viktor Lebedev, 28, brottning.

Dessutom har 67 ryska friidrottare stängts av IAAF, det internationella friidrottsförbundet.

ANNONS