Wängberg matchhjälte när Gais segrade

Målskytt i premiären mot Trelleborg i fjol. Målskytt i premiären mot J-Södra på tisdagskvällen. Med matchens enda fullträff säkrade August Wängberg tre poäng till Gais i en dramatisk premiär – och gav Grönsvart en drömstart på superettan 2020.
– Jäklar vad gött det här är, nu är vi igång!, säger August Wängberg.

|

I fem och en halv månad har nya tränarna Stefan Jacobsson och Fredrik Holmberg byggt sitt Gais. En lång försäsong och corona-vår senare var det äntligen dags för eldprovet, premiär i superettan på ett soligt Gamla Ullevi mot topptippade Jönköping.

Tystnaden och de tomma läktarna förmedlade en känsla av träningsmatch – men det som utspelade sig under de 90 minuterna får nog ändå klassas som mer seriespel än försäsong.

När allt summerades stod Gais där som premiärvinnare.

Det här efter att Mathias Karlsson storspelat i mål, försvaret agerat stabilt och August Wängberg redan i den åttonde minuten skickat in målet som avgjorde.

– Tre goa pinnar in, det är otroligt skönt. Sedan att vi kanske inte spelade så bra är en annan sak, men vad fasen, vi jobbade på och visade att vi är trygga i ett lågt försvarsspel och kan vinna sådana här skitmatcher också, säger segerskytt Wängberg.

Målet var tjusigt. Mervan Celik förarbetade, Richard Yarsuvat serverade ett finfint inlägg och i boxen dök Wängberg upp och nickade in bollen i nät.

– Jag ser att Ricky vänder upp och smyger in bakom, han slår den på pannan men jag lyckades använda axeln i stället.

– Det är lite för lätt att bara nicka in den, skojar Wängberg.

Han tillägger:

– Det är alltid kul att få göra mål, men det var en grym laginsats.

Karlsson storspelade i målet

Och det där med att kliva fram i öppningsmatcher verkar vara Wängbergs grej. Nere i Trelleborg förra våren var han en av målskyttarna när Gais kryssade.

– Det är då det händer, haha! Nu ska jag bara hålla i formen! Jag slå mitt målrekord från förra året.

I övrigt då?

Jönköping tog tidigt hand om kommandot, men Gais var ofta vassa i omställningarna, inte sällan efter att firma Celik och Yarsuvat samarbetat, och chansmässigt fanns det faktiskt en hel del åt båda håll.

– Det var nästan så att vi hade kunnat få in 2–0 i första halvlek, vi hade rätt farliga kontringar. Och vi hade ett par okej chanser i andra också, men de hade också sina möjligheter.

Mittfältaren Moustafa Zeidan avlossade flera tunga skott som var när att resultera, och där framför högg Edin Hamidovic och Dzenis Kozica så fort tillfälle gavs.

Desto längre matchen led desto mer tog också J-Södra över och i slutdelen av den andra halvleken var Grönsvart hårt tillbakapressat vissa stunder. Då räddades man av Mathias Karlsson. I den 90:e minuten bjöd målvakten bland annat på en jätteparad på ett skott från nära håll.

– ”Matte” gjorde en pangmatch, berömmer Wängberg.

Flera stökiga situationer i slutet

Under slutminuterna var det ett hårt ansatt Gais. Jesper Brandt fick sitt andra gula kort och bortalaget, som efter timman spelad tvingades till något så ovanligt som ett målvaktsbyte när Frank Pettersson klev av och Anton Cajtoft kom in, öste fram allt man hade.

I röran som uppstod när J-Södra forcerade inträffade också ett par omdiskuterade situationer i hemmalagets straffområde. Gästerna ropade på straff vid flera tillfällen – men domare Per Melin friade.