Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ljubomir Vranjes ställs mot Sverige i VM.
Ljubomir Vranjes ställs mot Sverige i VM. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vranjes: "Svårt när man hör nationalsången"

Ljubomir Vranjes var med och sänkte Sverige i EM i fjol. Nu ställs den slovenske förbundskaptenen på nytt mot sitt hemland i VM.
– När man hör nationalsången är det svårt, säger handbollslegendaren.

Ljubomir Vranjes förde Slovenien till en fjärdeplats i EM i Sverige för ett år sedan och en av de tyngsta skalperna tog laget i Scandinavium, i Vranjes hemstad Göteborg, där Blågult besegrades med 21–19 i det första gruppspelet.

I år korsas vägarna igen för Sverige och "Den flygande köttbullen", två gånger dessutom. I mars ska Sverige och Slovenien fajtas om en OS-plats i kvalet i Berlin, men redan på fredagskvällen väntar mötet i VM:s mellanrunda i Kairo.

– Det är alltid svårt när man möter sitt eget land, men det är ingen ny situation, säger Vranjes på en videopresskonferens från Egypten.

– Jag har vunnit sju mästerskapsmedaljer med Sverige och när man hör nationalsången är det svårt. Det är det svåraste med att möta sitt hemland, men jag har känslor för Slovenien också och det kommer bli en fantastisk match.

Räcker att slå ryssar

Skulle Ljubomir Vranjes och Slovenien knäcka Sverige igen är det faktiskt inte hela världen för Blågult. Även om det skulle bli svensk förlust finns en räddningsplanka mot Ryska handbollsförbundets lag på söndag, där seger räcker för att nå VM-kvartsfinal.

Då är Slovenien desto mer pressat efter den överraskande förlusten mot just ryssarna tidigare i VM.

– Vi måste vinna våra matcher, vi måste vinna mot Sverige om vi vill spela kvartsfinal, säger Vranjes.

En som känner honom väl är Hampus Wanne, vänstersexan som är Sveriges vassaste målskytt hittills i VM. Det var Vranjes som värvade en då 19-årig Wanne till Flensburg för åtta år sedan.

– "Ljubo" är ett taktiskt geni i mina ögon och jag gillar hans stil. Under mina första år i Flensburg visade han mig vad det innebär att leva i en proffsklubb, där det bara är vinna som gäller, säger Wanne.

– När det är träningar och matcher är "Ljubo" en extrem vinnarskalle, vilket smittar av sig. Och utanför planen är han en riktigt go gubbe.

"Fantastisk att se"

Ljubomir Vranjes är inte sen att passa tillbaka lite beröm till Hampus Wanne, som de senaste månaderna har varit i sitt livs form.

– Redan som ung hade han mycket i sig, det var därför vi tog honom till Flensburg. Så potentialen fanns, men hans utveckling är fantastisk att se. Jag är verkligen glad för honom och jag tror inte att det är över, jag tror att han har fantastiska år framför sig, säger den 47-årige göteborgaren.

Slovenien går in i mötet som favorit, trots att det är svenskarna som toppar tabellen.

– Slovenien blir den klart största utmaningen som vi har haft hittills i turneringen. Med det laget och den tränaren tycker jag nästan att de ska gå till semifinal varje år, det är en världsnation, säger Hampus Wanne.

Är du rädd för att "taktiska geniet" Vranjes har extra bra koll på hur just du ska stoppas?

– Nja, jag har ju också utvecklats. Jag har nog några tricks som kan överraska honom också.

+ Sverige går garanterat vidare och man tar minst tre poäng på de två sista matcherna.

+ Två poäng räcker garanterat om de tas i matchen mot ryssarna.

+ Två poäng mot Slovenien kan också räcka, men då är man beroende av rätt resultat i övriga matcher.

+ I teorin kan det också räcka med en poäng till, men den chansen är mycket liten.

Ställningen i mellanrundan: Sverige 5 poäng, Egypten 4, Slovenien 4, Ryska handbollsförbundets lag 3, Belarus 2, Nordmakedonien 0.

Återstående matcher, fredag: Sverige–Slovenien (20.30), Nordmakedonien–Ryska handbollsförbundets lag, Egypten–Belarus.

Söndag: Sverige–Ryska handbollsförbundets lag (20.30), Belarus–Nordmakedonien, Egypten–Slovenien.

De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.