Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ljubomir Vranjes, som nu går in i sin första hela säsong som tränare för IFK Kristianstad, var eftertraktad av journalisterna på handbollsligans upptaktsträff. Bild: Andreas Hillergren/TT

Vranjes om rasismen: "Lite hårdare klimat nu"

Efter 20 år i Europa är Ljubomir Vranjes tillbaka i svensk handboll.
Han upplever att samhällsklimatet i Sverige har förändrats och att rasismen märks tydligare.
– Det är lite hårdare klimat nu, säger Kristianstadstränaren.

Den forne landslagsstjärnan Ljubomir Vranjes fick dock tjuvstarta sin tränarsejour i IFK Kristianstad redan i vintras när Ola Lindgren och den skånska klubben gick skilda vägar mitt i säsongen.

– Det var väl sådär, skulle jag säga. Eftersom jag kände mig lite maktlös emellanåt. Du kan inte gå in och ändra på så mycket. Det var mer att vara åskådare fast du var tränare, säger Ljubomir Vranjes under handbollsligans upptaktsträff i Malmö.

Han ångrar dock inte att han hoppade direkt in i hetluften.

– Jag gjorde mitt val, så enkelt är det. Det är ingenting att ångra. Det finns positiva och det finns negativa delar med det.

"Rätt hård linje"

Efter en framgångsrik karriär ute i Europa både som spelare och tränare kände göteborgaren Vranjes att det var dags att återvända hem. Det Sverige han lämnade 1999 skiljer sig dock mot det land han återvänt till på en punkt: folk är mer öppet främlingsfientliga.

– Det är lite hårdare klimat, tycker jag. Det har ändrats på det sättet, men samtidigt tycker jag att Sverige har utvecklats på många sätt. Jag tycker att det är ett grymt bra land att bo i om man jämför med andra länder som jag har bott i, säger 45-åringen, vars föräldrar invandrade till Sverige från dåvarande Jugoslavien i slutet av 1960-talet.

TT: Har du själv upplevt rasism sedan du kom tillbaka?

– Jag själv har absolut inte gjort det. Det är mer som man hör och läser. Man är helt öppen med det, helt enkelt, säger Vranjes och fortsätter:

– Samma sak i Ungern där jag bodde i nästan två år. Där är det också en rätt hård linje. Men det finns ju en gräns någonstans för alla vad man tål och inte tål.

Familjen i Ungern

Vranjes fick förra hösten lämna den ungerska storklubben Veszprém och några dagar senare även jobbet som förbundskapten för Ungern. Familjen bor dock kvar i Budapest.

– De stannar fram till december eller fram till sommaren. Barnen har gått tysk skola och nu går de i amerikansk skola. Men de ska flytta hem.

Efter fyra raka SM-guld åkte Kristianstad ut i tre raka matcher mot Alingsås i vårens semifinal. Vranjes vill dock inte prata om någon revanschlusta inför säsongen, som drar igång på tisdagen hemma mot Lugi.

– Jag är hungrig över att vinna ett guld. Revansch är något mer drastiskt. Jag ser det mer som att det är en ny era som börjar. Jag ska försöka göra mitt bästa hela tiden för att det ska bli ännu bättre än vad det var – och det är ju svårt, säger Vranjes.

"En otrolig utmaning"

TT: Du har ju inte spelat i Sverige sedan 1999 – hur ser du på svensk ligahandboll?

– Jag kan tyvärr nästan ingenting om den. Jag känner inte till spelarna och jag kände faktiskt inte till mina egna spelare i Kristianstad innan jag kom dit. Det är någonting jag får lära mig och det kommer att ta lite tid, men samtidigt är det ju en otrolig utmaning som jag brinner för, säger Ljubomir Vranjes.

Daniel Kihlström/TT

Född: 3 oktober 1973.

Från: Göteborg.

Klubbar som seniorspelare: Redbergslids IK (–1999), Granollers (1999–2001), Nordhorn (2001–2006), Flensburg-Handewitt (2006–2009).

Klubbar som tränare: Flensburg-Handewitt (2010–2017), Veszprém (2017-oktober 2018).

Landslag som förbundskapten: Serbien (kort period 2013), Ungern (2017–oktober 2018).

Främsta meriter: Ett VM-guld (1999), tre EM-guld 1998, 2000, 2002), ett OS-silver (2000), två VM-silver (1997, 2001) som spelare. Blev Champions League-mästare med Flensburg-Handewitt och fick IHF:s pris som årets tränare 2014.

Denna vecka startar herrarnas handbollsliga. Titelförsvarare är Sävehof, som i våras vann SM-finalen mot Alingsås med 3–2 i matcher.

Det var första gången sedan 2004 som handbollens SM-finaler avgjordes i en matchserie. Mellan 2005-2018 korades mästaren via en enskild finalmatch.

Även i fortsättningen kommer SM-finalerna för både herrar och damer att avgöras i en matchserie.

Matcherna under premiärveckan:

Tisdag 3 september: Malmö–Ystads IF, Kristianstad–Lugi.

Fredag 6 september: Kristianstad–Ystads IF, Skövde–Önnered, Sävehof–Guif.

Lördag 7 september: IFK Ystad–Helsingborg, Varberg–Lugi, Hallby–Redbergslid.

Söndag 8 september: Alingsås–Sävehof.