Genrebild.
Genrebild. Bild: MATHILDA AHLBERG

Volleybollspelare stämd – för att hon blev gravid

Lara Lugli sparkades av sin klubb efter att hon meddelat att hon blivit gravid. En månad senare fick hon missfall. När Lugli senare ville få pengar för utebliven lön valde klubben att stämma henne, då man bland annat anser att hennes graviditet i förlängningen inneburit uteblivna sponsorintäkter, det skriver The Guardian.
– De jämför graviditet med olagligt och skadligt beteende. Det är en mycket allvarlig sak, säger hon till tidningen.

ANNONS
|

Italienska volleybollspelaren Lara Lugli kom överens med klubben Volley Maniago Pordenone om ett kontrakt inför säsongen 2018/19.

Men när Lugli meddelade att hon blivit gravid valde klubben att sparka henne då man ansåg att hon inte berättat om sina planer att skaffa barn, det skriver The Guardian.

LÄS MER:Elin Rubensson: ”Det behöver ske en förändring”

Endast en månad efter kontraktet bröts fick Lugli missfall. Vilket hon valde att meddela klubben, samtidigt som hon krävt att få motsvarande omkring 25 000 kronor i utebliven lön, det skriver tidningen.

Men inte bara valde klubben att inte ge Lugli pengar. I stället har man även valt att kräva pengar av henne i form av en stämning, skriver The Guardian.

ANNONS

Enligt tidningen anser klubben att Lara Lugli undanhöll planerna att bli gravid, så att hon skulle få en högre lön. Samt att hennes graviditet gjorde att laget spelade dåligt resten av säsongen, vilket i förlängningen ska lett till att klubben förlorade sponsorintäkter.

Lara Lugli reagerade starkt när hon tog del av klubbens anklagelser

– Jag har spelat volleyboll i 25 år och har gett allt – de visste det här. De sa att en 38-årig kvinna borde ha vetat om hon ville ha en bebis och därför borde ha sagt något. De ifrågasatte inte bara min professionalism utan de jämför graviditet med olagligt och skadligt beteende – det är en mycket allvarlig sak, säger hon till The Guardian.

LÄS MER:Blev mamma i december – nu närmar sig Elin Rubensson comeback

Klubben försvarar stämningen

Klubben menar dock på att man inte gjort något fel. Enligt The Guardian har Franco Rossato, klubbens ordförande, berättat för italienska medier att man båda parterna kom överens om att bryta kontraktet.

Enligt Rossato innebar det att man inte valde att aktivera klausuler som skulle innebära bestraffning för brutet kontrakt.

– Helt plötsligt, flera månader senare, fick vi ett meddelande från hennes advokat för den antagna rätten (att få utebliven lön reds.anm). Först då motsatte vi oss och aktiverade så klausulerna i kontraktet, ska Rossato sagt.

ANNONS

LÄS MER:Elin och Filip Rubensson om livet som föräldrar och turbulensen i Göteborg FC

Maria Elisabetta är en av de italienska politikerna som valt att stötta Lara Lugli.
Maria Elisabetta är en av de italienska politikerna som valt att stötta Lara Lugli. Bild: Roberto Monaldo

Politiker i Italien reagerar kraftigt

Bråket mellan de båda parterna har fått politiker i Italien att reagera. Maria Elisabetta Alberti Casellati, senator i landet, har beskrivit det hela som ”våld mot kvinnor”.

På Facebook kommenterade landets utrikesminister Luigi Di Maio det hela.

”Att tro att en kvinna i dag tvingas välja mellan ett barn och hennes karriär är inte längre acceptabelt”, skriver han enligt The Guardian.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS