Handbollstjejerna hade en spelfri dag och halva laget besökte Kumamoto Gauken University Junior High School.
Handbollstjejerna hade en spelfri dag och halva laget besökte Kumamoto Gauken University Junior High School. Bild: Janerik Henriksson/TT

VM-stjärnor bröt tristessen med skolbesök

Efter tre VM-matcher på fyra dagar gav det svenska handbollslandslaget sig ut på en skolutflykt. Artiga och nyfikna barn bröt hotelldöden.
– Det ger energi, säger Jamina Roberts.

ANNONS

Dagen efter den tredje raka VM-segern – två viktiga poäng mot värdnationen Japan – besökte delar av handbollslandslaget en mellanstadieskola i Kumamoto.

När de Blågula stjärnorna vandrade in i den rymliga foajén spelades det musik och runt 130 elever i 12–13-årsåldern applåderade. I taket hängde svenska och japanska flaggor.

– Det är sjukt gulligt. Jag är förvånad över att det är så uppstyrt. De hade gjort girlanger och var verkligen så förberedda. Jag trodde mer att vi skulle titta runt i en skola, säger Jamina Roberts.

Tog lärarens teckning

Flera av spelarna fick vara med och skriva Sweden med japansk kalligrafi. Roberts var dock inte så nöjd med sin egen prestation.

ANNONS

– Det var ett streck, men jag tyckte att mitt var så dåligt så jag tog min lärares i stället, säger hon och skrattar.

Ett handbollsmål hade tagits in i salen och innan besöket var över hade i princip alla elever fått testa att skjuta mot svenska spelare och ledare, som turades om att stå i mål.

Barnen ställde även frågor och när någon frågade om vem som var längst i det svenska laget fick naturligtvis Mikaela Mässing svara.

– Det är fantastiskt hur artiga och väluppfostrade de är. Det är helt fantastiskt att se. Det är inte som i svenska skolan, säger 188 centimeter långa Mässing.

Blågult bor mitt i centrala Kumamoto, som har runt 740 000 invånare. Därför har landslagsspelarna inte direkt drabbats av den så kallade hotelldöden.

– Det är skönt att det händer någonting runt omkring. Förra året i Nantes (EM i Frankrike) bodde vi ju mitt i ett industriområde och där finns det inte så mycket att göra. Även fast man inte ute så mycket är det skönt att möjligheten finns, säger Roberts.

Efter att ha spelat tre VM-matcher på fyra dagar valde ett gäng spelare att i stället ta det lugnt eller ta en tur till gymmet, men Roberts ångrade inte att hon åkte med till skolan.

ANNONS

– Ibland är det också skönt att bara inte göra någonting, men det här känns som att det ger energi.

Segern mot Japan gör att Sverige ser ut att få med sig minst två poäng till VM:s mellanrunda. De tre främsta från grupp D går dit och poäng från inbördes möten tas med.

– Vi får de viktiga poängen med oss, men sedan hoppas jag att vi ska ta poäng mot Ryssland, säger högersexan Nathalie Hagman, som var en av spelarna som stannade kvar på hotellet.

Kände sig som superstjärna

Gruppfinalen mot Ryssland spelas på fredag. Innan dess väntar Argentina (två poäng) på torsdagen.

– Det är verkligen ett lag vi ska vinna mot, säger Hagman.

När besöket på skolan var över höll den svenska målvakten Jessica Ryde knappt på att komma därifrån. Hon fick i stället stå och kramas med mängder av elever.

– Här står de och kramar mig. Det är väl mysigt, Man känner sig ju som en superstjärna, säger hon skrattar.

Daniel Kihlström/TT

Mikaela Mässing var nöjd med besöket i skolan, och imponerades av eleverna hon mötte. 'Det är fantastiskt hur artiga och väluppfostrade de är.', säger hon.
Mikaela Mässing var nöjd med besöket i skolan, och imponerades av eleverna hon mötte. "Det är fantastiskt hur artiga och väluppfostrade de är.", säger hon. Bild: Janerik Henriksson/TT

Handbolls-VM för damer avgörs 30 november–15 december i japanska Kumamoto.

Mästerskapet inleds med ett gruppspel, där de 24 nationerna är uppdelade i fyra grupper om sex lag.

De tre främsta går vidare till mellanrundan och där grupp A och B slås ihop respektive grupp C och D. Lagen som går vidare tar med sig poäng från inbördes möten.

Lag 1–2 i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Grupp A: Nederländerna, Norge, Serbien, Slovenien, Angola, Kuba.

Grupp B: Frankrike, Danmark, Tyskland, Sydkorea, Brasilien, Australien.

Grupp C: Rumänien, Ungern, Montenegro, Spanien, Senegal, Kazakstan.

Grupp D: Ryssland, Sverige, Japan, Kina, Argentina, Kongo-Kinshasa.

Resultat hittills i grupp D: Sverige–Kongo-Kinshasa 26–16, Ryssland–Kina 26–11, Japan–Argentina 24–20, Kina–Sverige 19–32, Argentina–Ryssland 22–35, Kongo-Kinshasa–Japan 16–28, Ryssland–Kongo-Kinshasa 34–13, Kina–Argentina 28–34, Sverige–Japan 34–26.

Sveriges återstående matcher:

• 5/12 Argentina (12.30, svensk tid).

• 6/12 Ryssland (12.30).

Vid en eventuell mellanrunda för Sverige väntar matcher 8, 10 och 11 december.

Semifinalerna avgörs den 13 december. Final och bronsmatch spelas den 15 december.

Viasat har tv-rättigheterna med TV6 som huvudkanal.

ANNONS