Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Matilda Ekholm är ett av de svenska hoppen under bordtennis-VM. Arkivbild.

VM-medalj målet för pingislandslaget

För bara några veckor sedan tog Sverige VM-guld i ishockey i Köln. Knappa fem mil norrut är det tänkt att svenska landslaget ska ta nya medaljer på bordtennis-VM i Düsseldorf. Att tro på guld är kanske för mycket begärt, men ett par medaljchanser finns definitivt.

- Medalj är målet i både dubbel och mixed. Kommer vi upp i samma spelnivå som vi gjort tidigare under säsongen är det rimligt, säger Matilda Ekholm.

Det är första gången på länge som svensk bordtennis har en trupp som det kan ställas höga förväntningar på.

Det är inte herrarna, som tidigare varit de vi kunnat luta oss mot, utan Matilda Ekholm, som kanske är den hetaste medaljkandidaten i det svenska laget.

Ekholm toppseedad i dubbel

I damdubbel är Matilda Ekholm och ungerskan Georgina Pota toppseedade. Ungerskan hade en annorlunda uppladdning då hon gifte sig för en dryg vecka sedan, och nu laddar för VM.

I mixed dubbel är Mattias Karlsson och Matilda Ekholm tredjeseedade och i höstas tog de silver på EM, så medalj är inte orimligt.

Även i singel är det en förväntansfull Matilda Ekholm som tar sig an det starka startfältet. Hon har stadigt tagit nya kliv på världsrankingen och under hela säsongen har hennes formkurva pekat uppåt med flera framskjutna placeringar på World Touren.

- Jag vill inte spekulera längre fram än till första matchen och där möter jag en kvalspelare. Viktigt att inte ha fokus på tänkbara matcher längre fram. Men målet i singel är att göra om prestationen från förra VM då jag kom bland de 16 bästa, menar Matilda Ekholm.

Fina framgångar under hösten

Men även på herrsidan har det funnits framgånga, inte minst i höstas när Kristian Karlsson och Mattias Karlsson brons i dubbel på EM. På SOC i november tog sig Mattias Karlsson till final i singel. Kristian är högst rankad av de båda spelarna och för hans del är det spel på hemmaplan då han till vardags spelar för Borussia Düsseldorf.

- Formen känns bra. I singel har jag som mål att ett steg längre än min ranking, vilket innebär minst åttondelsfinal, säger Kristian Karlsson.

I dubbel finns det goda möjligheter för Mattias och Kristian Karlsson att nå ännu längre.

- Ja, helt klart är medalj vårt mål. Fast det är tufft motstånd redan från början, förklarar Kristian Karlsson.

Om de vinner första matchen kan de redan i andra omgången ställas mot landslagskollegorna Pär Gerell och Anton Källberg, vilket i och för sig är lite trist att de båda svenskparen ska stöta på varandra så tidigt.

OS-mästarna i singel Ma Long och Ding Ning, båda från Kina, är favoriter även att vinna VM.