Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

VM-kvaltävling till Göteborg: ”En fantastisk bana”

Det har beskrivits som världens tuffaste uthållighetslopp.
I sommar står Göteborg som värd när en av åtta VM-kvaltävlingar i swimrun avgörs.
– Jag tror att vi kommer få en större internationell genomslagskraft, säger Michael Lemmel, grundare av Ö till ö.

Tävlingen Öloppet, som arrangerats i Göteborgs skärgård sedan 2012, har efter fjolårets inställda tävlingar valt att pausa sin verksamhet. En möjlighet för Ö till ö att ta klivet in på västkusten.

– Det känns kul att det blir en tävling igen. Det blev ju inget 2020 med tanke på pandemin och sen efter det har Öloppet, av olika anledningar, tänkt lägga ner, säger Michael Lemmel.

Ö till ö:s koncept innebär framförallt att Göteborg blir en av åtta VM-kvaltävlingar. Och så är planen att det ska vara de närmsta åren.

Tävlingsdagen är spikad till den 7:e augusti och kommer bjuda in till tre lopp, där kronan på verket är World Series-loppet som sträcker sig 35 kilometer och är den sista kvaltävlingen innan VM avgörs i början av september.

Totalt rör det sig om ett 30-tal nationer som kommer sicksacka sig fram mellan öarna Styrsö, Vrångö, Donsö, Brännö och Köpstadsö.

– Jag tror att vi kommer få en större internationell genomslagskraft. Det kommer att locka en hel del elitlag och tittare som vill se de bästa i världen. Vi gör en ganska omfattande medieproduktion internationellt, säger han.

Ö till ö är grunden till Swimrun

Ö till ö drog i gång 2006 och benämner sig själva som grundare till sporten. 2012 fick man benämningen ”ett av världens mest krävande uthållighetslopp” av CNN.

– Vi har velat ha en tävling på västkusten i flera år men har inte velat konkurrera med Öloppet. Den här lösningen blir bra för det är redan en etablerad tävling.

Vad med banan kommer locka eliten?

– Vi kommer göra några småjusteringar från Öloppet för att passa vårt upplägg, säger Lemmel.

– Men det som är häftigt och det som slår mig mest är att tävlingen är otroligt lättsprungen. Det är mycket vandringsvägar med breda grusstigar och det är inte så teknisk svårt, men det gör att hastigheten ökar. När man simmar ser väldigt mycket likadant ut, så det gäller att simma rakt.

Själva evenemanget kommer Göteborg & co, som har ett avtal med Ö till ö i minst tre år, att stå för.

– Nu hänger mycket på restriktionerna. Det är nästan omöjligt att spekulera i hur många deltagare som kommer, säger Magnus Hallberg, evenemangschef.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.