Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Olsson är tillbaka i landslaget efter att i ett år ha satsat på långlopp. Olsson har fina meriter med sig, till vänster firar han VM-guldet i fristil 15 km från hemma-VM i Falun och till höger är bilder från den mäktiga soloprestationen i femmilen i VM 2013 som trollband skidvärlden.

VM-hjälten tillbaka i landslaget: "En nytändning"

När Johan Olsson åkte mot femmilsguldet i VM 2013 personifierade han ensamvargens mödosamma väg mot den totala framgången. Nu är han tillbaka i landslaget – och prisar lagsammanhållningen.

Efter VM-succén i Falun 2015, med ett guld som topp där också, valde Johan Olsson att satsa på långloppscupen. Men skador och sjukdomar gjorde att det blev en hel säsong utan en enda tävling.

Nu är han tillbaka i landslagsdräkten med sikte på VM i Lahtis. Och är mer deltagande i landslaget än någonsin.

- Jag har velat vara med så mycket som möjligt. Förra säsongen försvann ju helt för mig. Det har blivit som en nytändning för mig, säger 36-åringen.

- Det har varit otroligt roligt. Jag har varit med i landslagscirkusen sedan 2001 och har aldrig känt en sådan här atmosfär i landslaget som i år, med sådan arbetsvilja på alla pass. Så jag tror det kommer gå riktigt bra.

Bidrar med rutin

Med sin rutin vill Olsson bidra till de yngre åkarna med sin kunskap. Tvåbarnspappan från Sundsvall känner ansvar även på landslagslägren.

- Jag tror det kommer till den punkt i karriären då man känner att man vill dela med sig av saker. Som äldst måste man vara en föregångsgestalt.

- Och vill jag dela med mig av saker och ha en sådan roll i laget ställer det också krav på närvaro.

Enkel logik, och med nya herrtränarduon Lars Selin och Ola Ravald har också nya sätt att tänka träning kommit in i landslaget. Vilket påverkat även en gammal skidräv som Johan Olsson, känd för sin hänsynslöshet mot sig själv i utpumpande ensampass.

- Jag har lagt upp träningen med Ola och Lars och "Pliggen" (landslagsläkaren Per Andersson) för att få till en bra belastning för kroppen för hur mycket jag tål ur skadehänseende och också med tanke på mitt immunförsvar för att undvika sjukdomar så mycket som möjligt. Jag har nog tränat mer än jag någonsin har gjort. Jag har fått kontinuitet och kunnat träna mycket. Men jag har inte pressat mig så mycket, det är först nu jag börjar köra tävlingslik träning. Det handlar om att sätta rätt intensitet på passen. Det ska bli spännande att se vad det resulterar i.

Nervös veteran

Att i Lahtis försvara VM-guldet på 15 kilometer från Falun är Johan Olssons största skiddröm den här vintern. Men trots all sin erfarenhet och sin dokumenterade skicklighet att pricka in toppformen till de riktigt stora sammanhangen, så känner han en viss anspänning inför den vinter som väntar.

Det var ju ett tag han sågs i tävlingsspåren. Hans senaste tävling var i april 2015.

- Jag har ju inga måttstockar att gå på, så det blir spännande och nervöst att tävla igen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.