VM-hjälte lägger skidorna på hyllan

En av Sveriges främsta längdskidåkare lägger skidorna på hyllan. Nu ska Maria Rydqvist, 34, fokusera på arbetslivet.

ANNONS
|

För två år sedan var Maria Rydqvist en del av det svenska stafettlag som tog VM-silver med Sverige i Falun. Hon körde den tredje sträckan i stafetten, som även Sofia Bleckur, Charlotte Kalla och Stina Nilsson körde.

I samma mästerskap blev hon fyra på 10 kilometer fristil.

Bestämde sig i vintras

Två år efter VM-framgångarna på hemmaplan har Maria Rydqvist bestämt sig för att avsluta sin elitsatsning.

För en månad sedan petades 34-åringen från landslagstruppen, men beslutet att sluta hade hon tagit redan innan petningen.

​– Jag kände i vintras, att jag började bli klar med att vara skidåkare. Och det har känts väldigt rätt efter att jag bestämt mig, säger Rydqvist till Expressen.

ANNONS

– När jag bestämde mig i vintras visste jag inte hur definitivt jag skulle sluta eller trappar ner. Men nu när jag börjat med annat jobb har det blivit ganska tydligt, fortsätter hon.

"Helt annat liv"

Hon säger att hon säkert kör ett par tävlingar under den kommande vintern ändå, men nu blir det fokus på arbetslivet i första hand. Hon pendlar från Älvdalen i Dalarna till kontoret i Stockholm tre dagar i veckan och jobbar hemifrån övriga dagar. Hon jobbar som projektledare.

– Det här är ett helt annat liv, på många sätt. Tidigare var det träning hela dagarna och så höll man på med annat vid sidan av – nu är det precis tvärtom.

I vinter kommer hon även att vara tränare för en organisation som hjälper skidåkare att förbereda sig för Vasaloppet.

Maria Rydqvist har vunnit tre SM-guld, fyra SM-silver, fyra SM-brons och deltagit i VM tre gånger.

ANNONS