VM-guld för Sebastian Samuelsson – silver till Martin Ponsiluoma

Fiaskot vändes till succé. Sebastian Samuelsson tog sitt första VM-guld – och Martin Ponsiluoma knep silvret.
– Alla frågar om man kan slå Johannes Thingnes Bø. Ja, vi kan slå honom med två aktiva!, säger svenska förbundskaptenen Johannes Lukas till SVT.

ANNONS
|

Sebastian Samuelsson inledde VM i Oberhof med lösa skruvar, straffrundor och fiasko i mixedstafetten, revanscherade sig med dubbla brons och avslutade mästerskapet på allra bästa sätt – med sitt första VM-guld.

– Att bli världsmästare i ett fält där Johannes Thingnes Bø dominerat och man tänkt att det är silver man kämpar om, det är klart det betyder väldigt mycket, säger han till SVT.

Han fortsätter:

– En helt otrolig dag, det var inget jag trodde på förhand. Jag är otroligt stolt över hur jag genomför loppet och klarar att skjuta fyra nollor. Och så har jag krut kvar på slutet. Ett taktiskt perfekt lopp.

ANNONS

Den svenska succén slutade inte där. Bakom Samuelsson knep Martin Ponsiluoma silvret i masstarten.

– Jag kände redan på första varvet att jag hade en otroligt bra dag. Jag har gett mig chansen i många lopp men inte tagit vara på den och i dag kände jag att jag skulle ta vara på den. Det var bara att köra, säger silvermedaljören.

Ryckte på sista varvet

På det sista skyttet var det Samuelsson, Ponsiluoma och Thingnes Bø som gjorde upp om guldet och när norrmannen drog på sig en straffrunda var det dubbelt svenskt i topp ut på sista varvet. Där gjorde Samuelsson ett ryck och lämnade Ponsiluoma bakom sig. Samuelsson kunde sedan defilera in i mål som världsmästare.

– Jag tänkte hur tusan ska jag bli av med Martin. Jag känner mig stark och tänkte att ska jag kunna vinna guld måste jag gå för det och satsade allt på ett kort. Jag var rädd att jag skulle gå på den där klubban och inte klara av att åka men jag visar mental styra och håller ihop det hela vägen in. Det är det bästa loppet i karriären, utan tvekan. Och jag plockar fram det när det betyder som mest, säger han till SVT.

ANNONS

Martin Ponsiluoma knep silvret och en avstannande Johannes Thingnes Bø åkte in som trea, 39 sekunder bakom.

– Jag håller ett silver och är otroligt nöjd med ett det, säger Martin Ponsiluoma till SVT.

VM-kungen Johannes Thingnes Bø fick näja sig med brons i masstarten.
VM-kungen Johannes Thingnes Bø fick näja sig med brons i masstarten. Bild: MATHIAS BERGELD

Thingnes Bøs supersvit bruten

Därmed bröts Johannes Thingnes Bøs svit med guld i de individuella distanserna. Norrmannen fick nöja sig med brons, hans sämsta lopp i detta VM.

Den svenska förbundskapten Johannes Lukas var lyrisk när SVT fångade honom för en intervju strax efter målgång.

– Jag har verkligen inga ord längre. Det är historiskt stort. De är så bestämda på sista varvet och kör hela vägen. Alla frågar om man kan slå Johannes Thingnes Bø. Ja, vi kan slå honom med två aktiva!

Thingnes Bø var nöjd trots guldmissen. Han lämnar VM med fem guld, ett silver och ett brons.

– Ett fantastisk VM. Det var ett extremt hårt lopp idag med tuffa förhållanden och en tuff kamp med Sverige. Så jag är väldigt nöjd med en medalj till slut, säger han till SVT.

Den norske VM-kungen passar på att hylla Samuelsson efter guldet.

– Jag fick jaga lite på sista varvet och det kostade, för både mig och Ponsi. Det Sebastian gör i dag är perfektion, något av det bästa jag sett.

ANNONS

Det är andra gången detta mästerskap som det är dubbelt svenskt i topp – Samuelsson och Ponsiluoma upprepade det Hanna Öberg och Linn Persson gjorde på distansloppet. Dubbeln i distansen var den första för Sverige sedan 1958. Nu har det hänt två gånger i samma mästerskap.

Samuelsson har tre brons sedan tidigare i detta VM men kröner nu sitt mästerskap med ett guld. För Ponsiluoma är det andra medaljen mästerskap, efter bronset i stafetten.

Jesper Nelin slutade på sextonde plats med tre straffrundor och Peppe femling körde i mål sist av alla, på trettionde plats, med sju straffrundor.

LÄS MER:Tränaren efter succén: "Inte kunnat drömma om"

LÄS MER:Öbergs VM över – missar masstarten: "Är trött"

LÄS MER:Polisen stoppar medaljceremonin i skidskytte-VM

LÄS MER:Svenskt VM-brons – efter Martin Ponsiluomas supersträcka

LÄS MER:Nytt svenskt VM-brons – trots två straffrundor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS