Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Andersson och Peter Wettergren, förbundskaptensparet bakom den svenska VM-framgången.

VM-febern når hela vägen till Svarta havet

Till Gelendzjik reser ryska turister för att sola och bada i Svarta havet. VM-stämning? Nja, några svenska flaggor är artigt upphängda här och där. Ändå känner landslaget starkt av den fotbollsfeber som råder hemma inför kvartsfinalrysaren mot England på lördag.

Förbundskaptenen Janne Andersson är ointresserad av sociala medier och vad som pågår på den fronten. Dessutom är han så processinriktad, för att välja hans egen beskrivning, att han inte lägger fokus på att ta in vad som sägs och tycks flera hundra mil bort.

Wettergren är lite mer "modern".

Den assisterande förbundskaptenen hänger med i snacket och har inte undgått att notera reaktionerna där hemma.

Landslagets gruppseger och 1–0 mot Schweiz i tisdagens åttondelsfinal har skapat en fotbollsyra som Sverige inte upplevt sedan sommaren 1994, när Tommy Svensson och hans gäng kom hem med ett brons från USA.

Wettergren fyllde 50 i mars och är tillräckligt gammal för att minnas den magiska sommaren för 24 år sedan.

Hade ingen aning

Då var Klas Ingesson, hans gode vän från Ödeshög, en av hjältarna som vid hemkomsten möttes av JAS-eskort och hyllningar i Rålambshovsparken från tiotusentals svenskar.

- Klas berättade för mig att när han var i USA hade han ingen aning om hur det var hemma i Sverige. När han kom hem trodde han inte att det var sant när han mötte den uppståndelsen. Då fanns inte sociala medier på det sättet. Då läste de papperstidningar.

- I dag är vi bättre uppdaterade och förstår att det är stort hemma och att vi har påverkat folk i Sverige, säger Wettergren.

Ingesson finns inte längre bland oss, men Peter Wettergren har god kontakt med Lasse Eriksson och Tomas Brolin, två av VM-hjältarna som stod Ingesson nära.

De gav Wettergren några goda råd inför resan till Ryssland.

"Ha roligt också"

- De sade innan vi åkte i väg att det är viktigt att ha roligt också. Det kan inte vara fotboll 24 timmar om dygnet. Lite av det där har vi tänkt på, hur vi ska göra för att gruppen ska må bra. Vi blir inte bättre i fotboll om vi ska träna 15 gånger i veckan. Det är inte det vad handlar om utan det handlar om att hitta en bra balans i allt.

- Det tycker jag vi så här långt har gjort, säger han.

VM är ett stort skyltfönster för spelarna. Goda prestationer kan leda till ett snäpp uppåt i klubblagshierarkin. Samtidigt har inte Janne Anderssons och Peter Wettergrens svenska landslagsbygge gått obemärkt förbi ute i Europa.

Båda står under kontrakt med förbundet, men gissningsvis lär anbuden komma – om de nu inte redan gjort det.

- Jag har inte hör något i alla fall, men även om jag skulle få sparken tror jag att jag skulle få jobb någon annanstans, säger Wettergren.

Gärna i ett klubblag tillsammans

TT: Men kan du se en framtid i en klubb tillsammans med Janne efter landslagstiden?

- Absolut. Jag trivs jättebra med Janne. Vi har tydliga roller och det är högt i tak när vi diskuterar. Jag tror att jag är ganska lätt att samarbeta med. Jag har jobbat med Magnus Haglund, Jörgen Lennartsson, Klas Ingesson och Ståle Solbakken och haft framgångar.

Men efter snart två månaders intensivt umgänge med Andersson skulle Wettergren inte ha något emot en ledig dag.

- Det enda man känner är att man skulle vilja ha ett andningshål här och där, men det finns inte tid för det. När man har spelat en match ska man titta på den och sedan gå direkt in på nästa motståndare.

- Men det är vårt jobb och jag tycker inte synd om mig själv. Det är bara att borra ned huvudet och jobba, säger han.