VM-brons till Sjöström på 200 meter fritt

Silver på favoritdistansen 100 meter fjäril i måndags. Under onsdagen tog Sarah Sjöström brons på "hatdistansen" 200 meter fritt. Efter målgången visades otäcka bilder på svenskan som fick syrgas.

ANNONS

I måndags tog Sarah Sjöström silver på favoritdistansen 100 meter fjäril under VM i sydkoreanska Gwangju. Svenskan fick se sig slagen med 39 hundradelar av kanadensiska stjärnskottet Margaret "Maggie" MacNeil, 19.

–Jag önskar att jag hade något att skylla på, men jag kunde inte ha gjort det bättre i dag, sa silversvenskan.

Under onsdagen var Sjöström redo för ny final – den här gången på "hatdistansen" 200 meter fritt.

Svenskan var länge med i toppen och vid sista vändningen var hon 20 hundradelar efter ledaren. Närmare än så kom inte Sjöström utan fick se sig besegrad av italienskan Federica Pellegrini, guld, och Ariane Titmus, Australien, som tog silver.

ANNONS

Efter loppet visades otäcka bilder på den svenska superstjärnan. Vid poolkanten fick Sjöström hjälp av det medicinska teamet där hon bland annat fick syrgas.Svenskan kunde till slut resa sig upp, med hjälp av det medicinska teamet, och sågs på egen hand lämna bassängen.

Mjölksyraförgiftning

Landslagsläkaren René Tour gav ett lugnande besked efter de oroväckande bilderna.

– Det som hände var att Sarah fick väldigt ont i huvudet men hon återhämtade sig väldigt snabbt. Jag tror att det är så enkelt satt hon blev väldigt trött. Sarah är en krigare, hon krigar in till döden, säger landslagsläkaren René Tour till SVT.

Enligt Tour handlar det om mjölksyraförgiftning.

– Mjölksyra blir ett gift för kroppen. Samtidigt är det det man behöver jobba upp för att simma fort. Det går bort fort genom att bada av så i morgon är mjölksyran borta igen, säger landslagsläkaren.

I intervjun med SVT efter medaljutdelningen strax därpå var det en glad – och återhämtad – Sarah Sjöström som förklarade händelseförloppet.

– Jag mår bra, det var lite dramatiskt direkt efter loppet, men jag gav verkligen allt där i bassängen. Jag fick extra mjölksyra och jätteont i huvudet, sedan kom alla läkarna och tog blodtryck och det var jättehögt. Jag fick inte ställa mig upp utan fick ligga kvar och vänta, säger Sjöström och fortsätter:

ANNONS

– Jag känner igen känslan, men jag är jättenöjd med hur jag simmade loppet, jag gav verkligen allt. Guld smakar alltid bäst, men jag är jätteglad.

ANNONS