Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

VM-brons till Hanna Öberg – fixade första svenska medaljen

Efter ett tufft svensk skidskytte-VM slog Hanna Öberg till med ett kanonlopp i den avslutande masstarten och åkte in på bronsplats – och den första svenska pallplatsen i mästerskapet.
– Det fanns ingenting annat än att jag skulle ha den där jävla bronsmedaljen, säger Öberg till SVT efter det dramatiska spurtvarvet.

Sverige och Hanna Öberg hade haft ett tufft VM i Antholtz och inför sista dagen av mästerskapet inte nått pallplatsen i något lopp. Det har istället blivit flera placeringar precis utanför pallen för det stora svenska hoppet – senast under lördagen då det var Öberg som sköt bort den svenska guldchansen på stafetten och körde in laget på en femteplats.

Men i den avslutade distansen, masstarten, vände det och Hanna Öberg bytte fjärdeplatser mot medalj.

Svenskan bommade ett skott i första skyttet och sköt fullt i andra och tredje och efter det tredje skyttet gick hon ut som tvåa efter att flera toppnamn dragit på sig straffrundor.

Inför sista skytte hade italienskan Dorothea Wierer gått ikapp och Öberg gick in i det sista skyttet på bronsplats, i rygg på Wierer.

Rafflande spurtvarv

Där blev det två bommar för Öberg och för ledande fransyskan Julia Simon. Wierer klarade sig med en bom och gick ut i ledning.

– Jag var så rädd när jag sköt två bom i sista att chansen försvann men sen såg jag att typ alla andra bommade också. Och då fanns ingenting annat än att jag skulle ha den där jävla bronsmedaljen. Inget annat var aktuellt, säger Öberg till SVT.

Öberg gick ut som fyra, tillsammans med polskan Monika Hojnisz-Starega och Julia Simon.

– Simon släpper ganska tidigt och jag känner att Hojnisz ska jag kunna ta på slutet. Hon försökte sätta in ett tyck men det var inga problem, säger Öberg.

Det blev ett rafflande spurtvarv där kampen om bronset stod mellan Öberg och Hojnisz Starega – en kamp som varade in mot upploppet och som Öberg gick segrande ur.

– Det är obeskrivligt. Det känns som att jag har haft en förbannelse över mig det här mästerskapet och att det inte varit meningen att det skulle räcka. Det känns så jäkla skönt att det gick vägen till slut, säger Öberg till SVT.

Kampen om guldet vann den norska VM-drottningen Marte Olsbu Røiseland före hemmahoppet Dorothea Wierer.

Den andra svenskan i masstarten, Hanna Öbergs syster Elvira Öberg, åkte in på 26:e plats och kramade om sin syster i målområdet.

Elvira och Hanna Öberg kramar om varandra efter målgång i masstarten. Bild: JOEL MARKLUND
Elvira och Hanna Öberg kramar om varandra efter målgång i masstarten. Bild: JOEL MARKLUND

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.