Johan Olsson tog VM-guld på femmilen i Val di Fiemme 2013. Alexej Poltoranin, höger, var då bronsmedaljör. Arkivbild.
Johan Olsson tog VM-guld på femmilen i Val di Fiemme 2013. Alexej Poltoranin, höger, var då bronsmedaljör. Arkivbild.

VM-åkare erkänner bloddopning

Aleksej Poltoranin, Dominik Baldauf och Max Hauke var tre av åkarna som greps vid dopningsskandalen på skid-VM. Nu har trion försatts på fri fot – efter att de har erkänt bloddopning. I österrikisk media sprids en film från gripandet där Hauke har en spruta i armen.

ANNONS
|

Under onsdagen briserade en stor dopningsskandal på skid-VM i Österrike. Totalt nio personer, varav fem mästerskapsåkare, greps i en polisräd.

Kazakstans olympiska kommitté bekräftar att lagets storstjärna Aleksej Poltoranin är en av de fem åkare som misstänks för bloddopning, enligt nyhetsbyrån AP:s webbplats, skriver NTB.

"Om det visar sig att han verkligen är dopad kommer förbundet att göra ett uttalande. Vi har nolltolerans mot dopning", säger Samal Nauryzova, talesperson för Kazakstans skidförbund, i ett uttalande till nationens olympiska kommitté.

"Fram tills att det är bevisat att Poltoranin brutit mot antidopningsreglerna försvarar vi vår utövare".

ANNONS

Tagen på bar gärning

Bevisningen – den starkaste möjliga – kom redan under torsdagen, då Poltoranin erkände att han har bloddopat sig, skriver NTB.

Även österrikarna Dominik Baldauf och Max Hauke, som kom sexa i sprintstafetten i söndags, har erkänt.

Bekännelser som inneburit att trion har släppts av den österrikiska polisen.

Enligt nyhetsbyrån APA har flera österrikiska medier publicerat ett kort filmklipp från polisens tillslag, där Hauke bokstavligt talat togs på bar gärning – med utrustning för blodtransfusionen i armen.

- Jag mår illa, säger norrmannen Trond Nystad – som är österrikisk landslagstränare – efter att ha sett filmen till VG.

Estländarna Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu har också bekräftats bland de misstänkta.

31-årige Poltoranin har varit en del av världseliten under hela 2010-talet. Han tog två brons vid VM i Val di Fiemme 2013, i sprintstafett och på den klassiska femmilen där svenske Johan Olsson tog guld.

Förra säsongen tog Poltoranin tre världscupsegrar, samtliga på 15 kilometer i klassisk stil. När samma distans kördes på VM i Seefeld under onsdagen fanns kazaken inte på startlinjen då han är i polisförvar.

ANNONS

Koppling till Estland

Det finns en tydlig koppling mellan Aleksej Poltoranin och de estländska åkarna. Poltoranin bodde tidigare i Estland dit han flyttade för fem år sedan för att komma närmare sin tränare Mati Alaver och sparringpartnern Andrus Veerpalu, tidigare estländsk längdstjärna och pappa till Andreas Veerpalu.

Enligt norska Dagbladet tillhör Andreas Veerpalu, Tammjärv och Poltoranin samma estländska klubb, som drivs av just Alaver.

Veerpalu den äldre åkte själv fast i ett dopningstest under sin karriär, men efter en process som sträckte sig över flera år friades han eftersom testet inte ansågs tillförlitligt.

- Jag har misstänkt Poltoranin eftersom han har haft Veerpalu som tränare, säger Sveriges Calle Halfvarsson till Expressen.

- Har man en gammal dopad åkare som tränare, då säger det ganska mycket om moralen och vilken syn man egentligen har på doping. Så jag är inte särskilt förvånad.

ANNONS

En annan estländsk landslagsåkare i Seefeld, Martin Himma, säger att Andreas Veerpalu, Karel Tammjärv och Aleksej Poltoranin bodde på samma hotell i Österrike, ett annat än det som Estlands övriga landslag bor på.

Raido Rankel, också i det estländska landslaget, säger om Poltoranins koppling till laget:

- Han bor inte kvar i Estland. Vi tränar inte tillsammans, säger Raido Rankel.

- Men Andrus är hans tränare.

Seefeld, TT:s utsända

Fakta: Aleksej Poltoranin

Född: den 29 april 1987 (31 år) i Leninogorsk i fd Sovjetunionen. Numera heter staden Ridder och ligger i Kazakstan.

VM-meriter: Brons på 50 km klassisk stil masstart i Val di Fiemme 2013, brons i lagsprint i Val di Fiemme 2013.

OS-meriter: Deltagit i samtliga fyra OS sedan Turin 2006. Som bäst femma i sprint, i lag och individudellt.

Världscupen: Nio segrar på 15 km, en på 10 km, en på 5 km, en i sprint mellan 2010 och 2018. 28 gånger på prispallen.

Aktuell: En av de fem gripna för misstänkt bloddopning.

ANNONS