Philippe Coutinho med flera brassar firar 1–0-målet i fredagens match.

Vitblått Brasilien vann i Copa América

Philippe Coutinho och Everton Soares stod för målen när Brasilien inledde Copa América med att utan större svårigheter besegra Bolivia med 3–0. För första gången sedan 1950-talet spelade brassarna i sina klassiska vita tröjor.

|

Måhända var vidskepligheten kring de tidigare otursstämplade färgerna dock lite svår att skaka av sig, för trots en massiv speldominans fick värdnationen inte hål på Carlos Lampe i Bolivias mål i första halvlek på Morumbi-stadion i São Paulo. Storspel av Lampe och slarv i de brasilianska avslutningarna höll Bolivia kvar i matchen.

Hemmalaget möttes av en visselkonsert när de gick av planen efter de första 45 minuterna.

- Visslingarna är en del av spelet, fansen vill att vi ska vinna och att vi ska spela bra, säger Philippe Coutinho enligt AFP.

Coutinho kunde själv i andra halvlek visa vägen till seger när han satte 1–0 på straff.

Bolivias back Adrián Jusino styrde i inledningen av halvleken undan en boll i straffområdet med handen, och Coutinho fick alltså chansen från elva meter.

"Förtjänade att vinna"

Brasilien fick med målet en nytändning och i ett snabbt anfall bara tre minuter senare kunde Coutinho nicka in sitt andra mål för kvällen.

Fem minuter före slutet presenterade sig inhopparen och Gremio-spelaren Everton Soares för landslagsfansen på ett imponerande sätt – skottet från straffområdeskanten såg nästan radiostyrt ut när det borrade sig in i krysset.

- Till slut kunde vi, med lite tålamod, öppna deras försvar. Vi förtjänade att vinna stort, säger lagkapten Dani Alves.

Traumat lever

Det är alltså första gången på nästan 70 år som Brasilien spelar i dylika vitblå kläder på den här nivån, trots att det faktiskt var den brasilianska landslagsdräktens ursprungliga grundfärger.

Färgkombinationen övergavs efter chockförlusterna i VM på hemmaplan 1950 och Sydamerikanska mästerskapen – föregångaren till Copa América – i Peru 1953.

Traumat från hemma-VM 1950 lever än i dag i Brasilien. Landslaget vann de flesta av sina matcher i turneringen, däribland en omtalad utklassning med 7–1 av Sverige på Maracanã i Rio. Men det avgörande mötet med Uruguay på samma arena slutade 1–2. Inför fotbollshistoriens största publik, runt 200000 åskådare, snuvades Brasilien på VM-titeln.

Ung illustratör

Det ledde till att tidningen Correio da Manha utlyste en tävling om nya dräkter inför VM i Schweiz 1954. Bland villkoren fanns att även landets flaggas andra färger, alltså gult och grönt, skulle användas. Designen som vann kom från den unge illustratören Aldyr Schlee, som därmed gått till historien som mannen bakom Brasiliens numera typiska landslagsfärger.

Greppet att åter våga prova vitt och blått togs inför årets Copa América som en hundraårshyllning till det brasilianska landslagets första dylika turneringstitel, i de sydamerikanska mästerskap som landet arrangerade 1919.

Under lördagskvällen, svensk tid, fortsätter Copa América med möte mellan gruppens två andra lag, Venezuela–Peru.

Fakta: Copa América 2019

I år arrangeras Copa América av Brasilien. Mästerskapet spelas vart fjärde år, exklusive hundraårsjubileumet år 2016, och i år deltar tolv lag. Som vanligt bjuds landslag från andra förbund än det Sydamerikanska fotbollsförbundet, Conmebol, in. I år är både Qatar (första gången) och Japan (andra gången, var senast med 1999) med.

Mästerskapet pågår mellan 14 juni–7 juli och spelas i fem städer. Finalen spelas på klassiska Maracanã i Rio de Janeiro.

Grupp A: Brasilien, Bolivia, Venezuela, Peru.

Grupp B: Argentina, Colombia, Paraguay, Qatar.

Grupp C: Uruguay, Ecuador, Japan, Chile.

De två bästa lagen i varje grupp och de två bästa tredjeplacerade lagen går vidare till kvartsfinal.

Regerande mästare är Chile, som har vunnit de två senaste upplagorna av Copa América.