Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/15

Vindkaos stoppar Tour de Ski

Tour de Ski-sprinten i Oberstdorf stoppas på grund av väderkaoset. Damernas kval hann avgöras innan man beslutade att ställa in tävlingarna.
– Det var inget tvivel om det här, det är rätt och slätt livsfarligt, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus till NRK.

Trots enormt starka vindar valde Internationella skidförbundet Fis att låta damerna starta i kvalet.Ett minst sagt tveksamt beslut med tanke på scenerna som utspelade sig i tyska Oberstdorf.Mitt under damernas kval sågs flera reklamskyltar och en stor kvadratisk ballong komma flygande över skidstadion, som knappast var en säker miljö för åkarna.

– Det blir orättvisa förhållanden men det viktigaste är att man säkerställer säkerheten när det flyger banderoller och grejer, sade Rikard Grip till Aftonbladet efter damkvalet.

"Tycker inte det är rätt"

De nyckfylla vindarna gjorde att tidsdifferenserna blev enorma. Till exempel var Anna Haag hela 26 sekunder långsammare än Maiken Caspersen Falla, trots att norskans åktid inte var mer än drygt två och en halv minut.– Jag tycker inte det är rätt att Tour de Ski avgörs under sådana här förhållanden, sade Haag till Expressen efter sin målgång.Haag fick rätt till slut. När vindarna tilltog ännu mer, och träd var på väg att ge vika för vinden, kunde inte ens Fis fortsätta hoppas på att genomföra resten av tävlingarna. Strax innan herrarna skulle påbörja sitt kval kom beskedet att man ställer in.

Ett besked som välkomnades av det norska lägret.

– Det var inget tvivel om det här, det är rätt och slätt livsfarligt, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus till NRK.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.