Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Vill införa nolltolerans mot hot

Tre halländska lag har varit inblandade i tre incidenter mot domare på knappt två veckor. – Alla föreningar måste gå samman och säga att nu räcker det, säger Nicklas Bengtsson, matchdelegat och ansvarig över regiondomarna i Halland.

Publik som ger sig på domare, hotfulla spelare som får en domare till att ta skydd i ett omklädningsrum och en domare som får ett kraftigt slag i bröstet. Alla händelser inträffade på bara en och en halv vecka. Nu har Nicklas Bengtsson, matchdelegat och ansvarig över regiondomarna i Halland, fått nog.

– Det är helt riktigt att följa upp och stänga av spelare som man gör nu. Men det behövs betydligt mer för att sätta stopp på det här problemet.

Han vill att alla föreningar från lägsta nivå upp till eliten sak gå samman och införa en nolltolerans mot hot och våld mot domare. 

– Idrottsföreningarna måste ta sitt ansvar och ta hand om ungdomarna. Fotbollen måste dessutom bli en gentlemannasport igen, där man har roligt på planen.

Har också varit rädd

Nicklas reagerade starkt på den senaste händelsen som inträffade i Kungsbacka under söndagen, som var en av flera på kort tid.

– Jag tycker väldigt synd om honom. Han har gett sig in i en ny karriär som blir förstörd på en kväll. Hans dröm släcks och fotbollen förlorar en viktig domare.

Under hans 30 år som domare har han själv varit rädd ett flertal gånger.

– Det värsta var när jag dömde en match där 12-åriga flickor spelade och föräldrar stormade planen.

– De som gör detta är inte gangsters utan civiliserade människor. Spelare som sett hur de stora beter sig och föräldrar som vill att deras barn ska lyckas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.