Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sofja Velikaja och det ryska fäktningslandslaget under OS 2016. Arkivbild.
Sofja Velikaja och det ryska fäktningslandslaget under OS 2016. Arkivbild. Bild: Vincent Thian/AP/TT

Vill ersätta nationalsången med folkkär visa

Ryssland är avstängt från internationell idrott som OS- och VM-turneringar i två år på grund av dopningsbrott. Rena ryska idrottare som kan bevisa att de inte har varit en del av dopningskulturen kan dock få ställa upp som neutrala aktiva.

Däremot kommer de inte att få höra den ryska nationalsången som inte får spelas på grund av landets avstängning.

Nu har landets idrottare presenterat en alternativ lösning.

De vill ersätta nationalsången med den patriotiska "Katiusja", en visa som blev populär under andra världskriget.

– Det fanns många alternativ, även några moderna. Men vi valde "Katiusja" efter att många hade röstat på den, säger OS-fäktaren och ordföranden i de aktivas kommitté, Sofja Velikaja, enligt ryska nyhetsbyråer.

Men det är oklart om det blir verklighet. Idrottens skiljedomstol, Cas, skrev i sitt beslut i december att den ryska nationalsången eller andra sånger kopplade till landet inte kommer att spelas officiellt på något evenemang.

I december 2019 beslutade antidopningsorganisationen Wada att stänga av Ryssland för dopningsbrott i fyra år. Idrottens skiljedomstol Cas har efter Rysslands överklagan halverat avstängningstiden till två år, till och med den 16 december 2022.

Detta gäller under avstängningsperioden:

Ryska idrottare och tränare får bara delta i mästerskap om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte har manipulerats. Ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

Representanter för den ryska regeringen – exempelvis president Vladimir Putin – får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada.

Representanter från den ryska regeringen och personer på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté respektive Rysslands paralympiska kommitté får inte ackreditering till de stora mästerskapen.

Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

Den ryska flaggan får inte hissas vid de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.

Rusada, den ryska antidopningsorganisationen, ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.